/ Thinkstock/Getty Images
Измами от фалшив профил в социалните мрежи
94858
Измами от фалшив профил в социалните мрежи
  • Измами от фалшив профил в социалните мрежи
Фалшив профил във Фейсбук с име Александър Николов бил създаден с измамна цел и от него пострадали десетки хора. Александър се представял за служител в различни самолетни компании и предлагал на приятелите си в социалната мрежа билети на намалена цена. Междувременно се изказвал по всякакви социални и политически теми, качвал свои снимки от различни дестинации и дори бил гост автор в сайта Webcafe. Преди три години мнимият Александър дори се включва на живо в ефира на БНТ.
 
 Измама: Българка плати 1200 долара за реклама във Facebook, която не е поръчвала

Фалшивият профил се появява най-напред в Twitter през 2013 г. под името tourbg, а след като натрупал популярност и последователи, се пренесъл и във Facebook. Тук фалшивият профил вече се сдобива с образ и биография. Името е Александър Николов, представя се за 35-годишен мъж, който живее в Париж, работи за няколко самолетни компании и пътува често, като редовно качва свои снимки от различни дестинации. Целта на профила е да се създаде образ на интелигентен и образован млад човек, който да вдъхва доверие.

Съвети как да се предпазим от измами и кражби (ВИДЕО)

За целта Николов правел доста адекватни и достоверни коментари и влизал в дискусии по различни политически и социални теми. Във внедряването му участват и медии – Николов бил редовен гост-автор в сайта webcafe, а през 2014 година дори се включва на живо в ефира на БНТ, за да коментира вътрешната и външната политическа обстановка.
 
За Дарик собственикът на Webcafe Асен Григоров заяви, че Николов не е бил на хонорар в сайта, а е пращал текстове на различни теми до редакцията, които впоследствие са били одобрявани и публикувани. По думите на Григоров текстовете са били на нужното ниво и си остават на сайта с премахнат автор.
 
В един от скорошните си постове си във Facebook пък Николов критикува БНТ, че са съобщили непроверена новина за Михаел Шумахер. 
 
След като добива популярност, Николов започва да влиза в личен контакт с приятелите си и да се сближава с тях. След време им предлагал самолетни билети или различна техника на по-ниска цена. За целта обаче приятелите му трябвало да му дадат лична информация като ЕГН, копие от лична карта и дори номер на банкова сметка.
 
Кражбата на лични данни - най-популярната интернет измама

По този начин са измамени над 40 души с различни суми пари.
 
За Дарик директорът на ГДБОП старши комисар Ивайло Спиридонов заяви, че лицето зад профила е установено, но още не се знае дали е действало само. Към момента има разпитани над 20 свидетели, установено е истинското лице зад този фалшив Фейсбук профил. "Механизмът и хората, които са участвали зад тази измама… не бих искал да разговарям, тъй като прокуратурата ще прецени, когато докладваме материалите, първо, дали ще образува досъдебно производство и ако образува, ще прецени какво да дадат като информация, каза Спиридонов. Той не се ангажира с точната цифра на участващите в тази схема. Установили сме лицето, което е извършител на измамата, не се ангажирам с тези снимки, които са показани на профила", допълни той.