Кражбата е едно от най-често срещаните престъпления. Напоследък се появи един нов вид кражби - на лични данни. Фишинг атаките стават все по-сложни и трудни за разпознаване дори и за специалистите. Вижте няколко съвета как да се предпазите от кражби и злоупотреби:

Ръчно заключване на автомобила

Свикнали сме да използваме електронните ключове, за да заключваме колите си, вместо обикновения ключ. Но напоследък крадците са станали доста изобретателни и използват заглушители. Близо до вас може да дебне крадец, който ви чака да се отдалечите, за да ограби или дори открадне колата ви. Съветът ни е да използвате обикновен ключ, когато заключвате автомобила си.

Фейсбук измамници

Често получавате покани за приятелство във Фейсбук. Виждате, че имате общи приятели и решавате да приемете поканата. Но има измамници, които си слагат фалшива снимка и информация с цел да ви следят. Как да разберете дали профилът е фалшив? Гугъл ще ви покажа всички места, на които тази снимка се е появявала.

фейсбук
Thinkstock/Getty Images

Кражбата на лични данни - най-популярната интернет измама

USB вирус

Ако зареждате телефона си на чужд компютър, хакерите могат да се прикачат към вашия телефон и да свалят цялата ви информация. За да се предпазите трябва да носите винаги преносима външна батерия. Така няма да ви се налага да зареждате телефона си от чужди компютри, които може да са заразени с вируси.

Следен банкомат

Кражбите с банкови карти зачестиха напоследък. За какво да внимавате? Първо, клавиатурата на банкомата е изпъкнала повече от обикновено. Това означава, че върху нея е сложена нова, която да запомни вашия пин код и да разчете данните от картата ви. Второ, трябва да проверите стикерите над монитора над банкомата, тъй като там крадците поставят малки камери. Трето, проверете дали слота за поставяне на картата не е подвижен.

Всичко това може да ви се стори прекалено, но по-добре да се застраховате предварително, отколкото да станете жертви на подобни кражби.

банкомат
ThinkStock/Getty Images

Лични данни

На всеки човек се е случвало, когато се регистрира в някой сайт да се изискват лични или банкови данни. Винаги проверявайте адреса на сайта. Уверете се, че адресът започва c httрѕ:// Буквата Ѕ означава сигурност, връзката е крипитрана и вашите лични данни са зищитени.

И още по темата:

Предупреждават да се пазим от измами при търговията през интернет

Най-опасни за децата в интернет са сайтовете за запознанства

МВР ни съветва как да се предпазим от крадци

„АБВ Съвети“ отговаря на въпроса: Какво е фишинг? (ВИДЕО)