МВР ни съветва как да се предпазим от крадци
МВР ни съветва как да се предпазим от крадци / netinfo

Домовите кражби са сред най-честите престъпления в Русенско в последно време. В борбата с крадците от Областната дирекция на МВР дават препоръки на гражданите как да защитят домовете си.

Ето какво се казва в информация до медиите.

С цел предотвратяване на нови случаи на кражби от имоти в малките населени места и вилните зони, както и от жилища в градовете, препоръчваме ви да вземете следните мерки в конкретните случаи:

ЕДНОФАМИЛНО ЖИЛИЩЕ (КЪЩА, ВИЛА)

        
         * Огледайте прозорците - особено на сервизните помещения, както и тези на мазето и гаража. Ако се налага някои от тях да са постоянно отворени, монтирайте здрави решетки (основата им се закрепва с болтове, навити откъм вътрешната страна на жилището)

         * Прегледайте за възможни подстъпи към дома ви през покрива, мазето, задните врати, балконите, страничните стени към съседите и пр. Поставете се мислено на мястото на евентуален крадец и вземете нужните контрамерки.

         * Направете пространството пред входната врата по-безопасно. Поставете високо над вратата мощна лампа с рефлектор, която да се пали и гаси отвътре.

         * Винаги заключвайте външната врата, дори когато излизате навън за малко.

          * Ако имате възможност, вземете си куче от порода, подходяща за домашен пазач.

         * Когато заминавате някаде за продължително време, избягвайте да съобщавате това на много хора. Не тръгвайте шумно и демонстративно.

АПАРТАМЕНТ В БЛОК            

         * Особено внимание обърнете на бравите. Секретните им патрони в ниакакъв случай не бива да се подават отвън, тъй като крадците ги хващат с водопроводен или специално направен ключ и с рязък удар ги пречупват в най-тънката им стредна част. Никога не разчитайте на допълнителни брави със скосено езиче. Добър ефект имат двустранно и многостранно заключващи се брави.

         * Ако сте взели тези мерки, съществува вероятност от пробиване или изтръгване на секретния патрон навън с устройство, наподобяващо тирбушон. Ето защо хора, които се нуждаят от по-голяма сигурност, е препоръчително да се снабдят със специално защитени срещу тези действия брави, независимо че цената им е висока.

         * Ако имате балкон на партерен, надпартерен или най-горен етаж, както и ако той граничи със стълбището на блока или със съседните балкони, има голяма вероятност крадците да проникнат от там. Затова се препоръчва на балкона да бъдат поставени решетки или той да се остъкли с рамки от малки клетки, през които не може да се премине.

ПО - ГОЛЯМА БДИТЕЛНОСТ

* Необходима е по - голяма бдителност, особено когато в близост до жилищните сгради бъдат забелязани непознати лица със съмнително поведение. Предпочитаното от крадците време за извършване на престъпления е периода между 09.00. и 12.00 ч., когато повечето домове остават без пряко наблюдение. Обикновено извършителите предварително проучват района и живущите там. Обект на тяхното внимание са предимно жилища, разположени на ниските етажи /до ІІІ-ти/. Счупвайки патрона на входната врата, крадците проникват в апартамента, като търсят основно злато, сребро и валута. Малките по обем вещи им дават възможност за безпрепятствено и незабележимо отдалечаване от местопроизшествието. Особено примамливи се оказват вратите, чиито патрони се подават отвън - това улеснява престъпниците. Добър ефект срещу посегателство имат двустранно и многостранно заключващите се брави.

         * Ако чуете на стълбищната площадка шум от чупене или трошене, и видите непознати лица, незабавно позвънете на тел. 112. Наблюдавайте през прозореца какво ще изнесат крадците и в каква кола ще се качат. Запишете марката, цвета и регистрационния номер.          

         * При всяко позвъняване проверявайте през шпионка кой е отвън. Ако видът на непознатия ви обезпокои,  поискайте от него да се лигитимира. Крадците често се представят за телефонни техници, инкасатори, данъчни инспектори, лекари, санитарни инспектори, доброволци, които събират помощи и др. Ако нещо ви усъмни, позвънете на тел. 112, без да отваряте вратата. Научете възрастните и децата да постъпват по същия начин.

         * В случай, че намерите вратата на дома си разбита, не влизайте вътре. Завареният в ограничено пространство престъпник е много опасен. Идете у съседите и повикайте полиция.

         * Ако пък установите кражба, след като вече сте влезли в жилището си, не пипайте нищо до идването на представители на полицията! Огледайте внимателно дали крадците не са забравили нещо свое. Помислете кои хора освен членовете на вашето семейство са били наскоро в дома ви (от всички следва да бъдат взети пръстови отпечатъци за сравнение и отделяни от тези, които са оставили крадците).

           * Изчезването на ключове от дома ви следва да предизвика сериозно безпокойство у вас. Незабавно сменете патрона бравата!

       * Посъветвайте членовете на семейството си (особено децата) да пазят добре своите ключове. На връзката с ключове не бива да има каквито и да е било надписи с имена и адреси.