Най-опасни за децата в интернет са сайтовете за запознанства
Най-опасни за децата в интернет са сайтовете за запознанства / снимка: morguefile.com

В последно време се отчита спад в сексуалните посегателства срещу деца в интернет. Това каза във Варна Явор Колев, началник сектор „Компютърни престъпления” при ГДБОП на МВР, който беше лектор в обучение за отговорно поведение на младежите в нета. Той обясни, че много деца са били обект на злонамерен интерес, но голяма част от тях са информирани за подобни заплахи и знаят как да се предпазят от тях.

Най-опасните места за сексуална злоупотреба с деца остават сайтовете за запознанства, но и безобидните на пръв поглед сайтове също се използват за ловуване на малчугани. Колев даде за пример сайт само за хлапета на възраст между 7 и 11 години, в който те онлайн отглеждат виртуални домашни любимци. Сред потребителите е бил засечен педофил, който е имал четири профила и над 800 приятели.

От началото на годината са подадени шест сигнала за посегателство над деца в интернет, които обаче не са стигнали до ГДБОП, защото децата още в ранен етап са реагирали. Тези цифри изнесе Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет. Миналата година сигналите са били 17, а през 2009-а - 5, каза още Апостолов.

Той допълни, че освен от педофили младите хора са застрашени и от други видове насилие в интернет. Ежедневни са случаите на тормоз над деца от страна на техни връстници и познати. Тези престъпления не се смятат за тежки и с тях ГДБОП не се занимава, но те могат да доведат до много тежки психологически травми в децата, изтъкна Апостолов. Друга заплаха за младежите е разпространението на ксенофобия, нацизъм и расизъм чрез мрежата.

От юли стартира дистанционно онлайн обучение по безопасен интернет, което се организира от община Варна и ще се води от Апостолов. В обучението първоначално ще се включат 70 младежи на възраст между 16 и 18 години. Обучението е на три нива и тези, които ги завършат успешно, ще бъдат обучители на свои връстници.

Други новини от Варна