Кражбата на лични данни - най-популярната интернет измама
Кражбата на лични данни - най-популярната интернет измама / Aukro.bg
Кражбата на лични данни - най-популярната интернет измама
29988
Кражбата на лични данни - най-популярната интернет измама
Кражбата на лични данни - най-популярната интернет измама
  • Кражбата на лични данни - най-популярната интернет измама
  • Кражбата на лични данни - най-популярната интернет измама

Най-популярната интернет измама в момента в България е кражбата на лични данни посредством електронна поща, заяви в курорта Албена гл.инспектор Явор Колев - началник сектор „Компютърни престъпления и интелектуална собственост" при ГДБОП. Този вид измама е дело на нигерийски организирани престъпни групи, които живеят и работят в Англия и Нигерия. Това са един вид онлайн пирати, които нанасят сериозни щети на икономиката. Това е станало в Нигерия национален бизнес, въпреки че правителството там предприема мерки за ограничаването му, каза Колев. При тези измами се използва схемата за пострадал близък в Англия например, който спешно се нуждае от пари.

Явор Колев участва в Първата Регионална международна конференция на тема "Противодействие на организираната престъпност при интернет измамите и кражбата на самоличност". Срещата бе по инициатива на най-голямата платформа за онлайн търговия в България Aukro.bg.

През 2007 година в България са разкрити 63-64 случая, в които т.н. български мулета са участвали в схеми за източване на чуждестранни банкови сметки. Последвал е период на затихване на тези престъпления. Тази година обаче отново са засечени няколко такива случая. Мулетата разкриват своя банкова сметка, която се използва от организираната престъпност за трансфериране на пари от банкови сметки на фирми и лица от Европа в България. Оттук парите се насочват към страните от бившето ОНД. Именно там са организаторите на този вид дейност, заяви Колев, като увери, че бългаски потребители не са пострадали от тези схеми.  

По думите на Явор Колев мулетата са безработни хора, с ниско образование и статус в обществото, които се зарибяват за престъпната схема чрез обяви в сайтове за намиране на работа. Печелят много пари наведнъж - от 5 до 10% от сделка.  

Кражбите на банкови сертификати на чужди компании пък става чрез заразяване на компютрите в Европа със зловреден софтуер и оттам се източват банкови сметки. Съдействаме си с Европол и агенции в САЩ и имаме отлични резултати, затова тези случаи вече не са масови, заяви Колев.

Измамите при интернет търговията са основно две, сподели изп.директор на   Aukro.bg Жанет Баирева. При първата се поръчва нещо и после клиентът не го получава, или пристига стока, която е различна от поръчаната. При другата измама се разпространяват фалшиви артикули.

В платформата за Интернет търговия Aukro.bg  вече година действа Програмата за защита на купувачите. Тя гарантира възстановяването на до 100% от стойността на сделката, ако стоката не е получена или не отговаря на очакванията на купувача. Нова Програма за защита на търговските марки, която стартира до седмици, ще осигури елиминирането на фалшификатите на сайта, за да са сигурни потребителите, че отделят средствата си за стоки на оригинални марки.

Чуйте още от Явор Колев в прикачените файлове: