Предупреждават да се пазим от измами при търговията през интернет
Предупреждават да се пазим от измами при търговията през интернет / снимки: sxc.hu

Въпреки световната рецесия и по-икономичните семейни бюджети, търговията през интернет набира все повече скорост. Експерти в бранша предупреждават да се пазим от измами. Малка част от хората в България използват интернет за покупки или за плащане на сметки, макар че възможностите са големи.

За да пазарувате през световната мрежа ви трябват няколко неща, съветват експертите. Първо, банкова карта - дебитна или още по-добре - кредитна. Второ, компютър с интернет. Остава най-трудното - да си изберете стока от водопада с оферти. Само през системата Epay месечно у нас се правят електронни транзакции за над 10 млн. лв. Очакванията са за увеличаване на клиентите, търговците и транзакциите, коментираха за Българската телеграфна агенция експерти в бранша. Основен въпрос при електронната търговия е да се справите с измамниците, които се опитват да ви изтеглят парите от банковата карта.

Можете да не изгубите нищо, ако познавате сигналите за измама и триковете за избягване на опасностите с транзакции в интернет пространството. Затова не правете сделки, ако се съмнявате в бизнес-партньора, съветват на първо място всички експерти по света.

Сделките през интернет са съмнителни, ако търговецът ви помоли да платите по начин, който е невъзможно да се проследи - например Western Union, чрез посредник или през адрес в чужбина. Не е нормално търговците да използват толкова сложен начин за плащане, ако сделката може да стане просто чрез банков превод, коментират специалистите в бранша.

Съмнително е, когато рекламите на продаваните стоки са от външен източник. Това би трябвало да ви говори, че самата стока не е такава, каквато се описва. Ако видите оферта за скъпа стока на прекалено ниска цена, не се радвайте много. Това вероятно е знак, че стоката е фалшива, с изтекъл срок на годност или пък просто открадната.

Предупреждават да се пазим от измами при търговията през интернет
netinfo

В интернет от измами губят и продавачите. Бъдете много внимателни, ако купувачът ви предложи да ви плати само част от  цената, а останалото обещава да даде по-късно. Понякога купувачът по "погрешка" ви изплаща по банков път повече пари от цената, на която сте се споразумели. След това той ви моли да му върнете разликата през електронен трансфер или платежно нареждане. При тази измама ще откриете, че банковият превод, който получавате, е недействителен. Тази система работи най-добре при банковите чекове, обясняват специалистите. Затова експертите предлагат стоките да се плащат чрез кредитни карти. По американските закони всички покупки с кредитни карти са защитени от измами. Разрешено е транзакциите да се поставят под въпрос в случай на проблем.

Интернет се използва и за пране на пари. Често получавате e-mail, в който се предлага нещо, което включва много пари и малко работа. Изпращачът обикновено е закъсал с местния режим милионер от Близкия изток или някоя екзотична държава. Той не дава много обяснения и оставя всичко на вашето любопитство, давайки за контакт електронна поща, уеб сайт и телефон, където може да се получи повече информация. Вие изпращате лични данни, номера на банковата си сметка, електронна поща и телефон за връзка и действително получавате някаква сума. След това я препращате на посредник, който не иска много информация от вас. Ако след месец при вас дойде полиция, не се учудвайте - вие участвате в пране на пари, оставяйки вашите действителни данни, докато другата страна остава анонимна.

Българите не остават настрани от измамите в интернет. Измамите чрез електронна търговия у нас са сравнително малко, разказват експертите. Това обаче не важи за българите, участващи в престъпни банди, използващи интернет, за да забогатеят, пише БТА. Не са малко случаите на разкрити измами през фалшиви интернет сайтове, в които се продават луксозни автомобили, скъпи мебели или антики. Купувачите на тези стоки по-късно установяват, че продаваните стоки всъщност не съществуват, а парите отиват във фалшиви банкови сметки, създадени на името на несъществуващи хора. За откриване на фалшиви банкови сметки често се използват крадени документи за самоличност. Затова полицията съветва при такива кражби хората без забавяне да се обръщат към органите на реда.

Интернет е мощен инструмент за бизнес и не трябва да се пренебрегва само заради няколко измамници, дори ако изглежда сякаш те са зад всеки уебсайт или рекламно съобщение, коментират от бранша. Истината е, че можете да правите повече пари онлайн, отколкото можете да изгубите от измами, но бъдете внимателни.