Временната комисия за полицейско насилие записа в доклада си, че иска отстраняване на началника на Националната служба за охрана (НСО) Емил Тонев. А като следствие от това - и неговото разследване.

"Констатирахме ужасяващо полицейско насилие, прикривано със съучастие на длъжностни лица и магистрати", обясни председателят на комисията Николай Хаджигенов.

По думите му записите, които бяха публично показани, били целенасочено изтрити нарочно. А до два съдебни състава Тонев написал, че службата не разполага с такива записи.

Хаджигенов сезира Кьовеши за кадрите с полицейското насилие

Отстраняване от длъжност комисията ще иска и за прокурор Вероника Трифонова, работила по случая. Според Хаджигенов тя излъгала, че не разполага с всички доказателства.

„Тя е била прокурорът, който е наблюдавал проверката за полицейското насилие. Доколкото от събраните материали е видно, че тя разполага с всички необходими доказателства за изготвяне на обвинителни актове. Вместо това тя е прекратила преписката заради липса на доказателства. Комисията счита, че са налице нарушения и отправя препоръки, друго не можем да направим. В следващото НС по линията на парламентарен контрол ние ще изискаме от всички институции, това няма да приключи с доклад, който ще влезе в архива“, посочи още председателят на комисията Николай Хаджигенов.

„В доклада пише отстраняване и разследване на прокурор Вероника Трифонова. С колегите от ДБ изразихме резерви по отношение на именно тази дума „отстраняване“. Защото тук ще има смесване на компетенцията на отделните власти – законодателна и съдебна“, посочи Иван Иванов от БСП.

Ива Митева: Промяната в Закона за НСО цели по-голяма прозрачност

Като поясни, че част от препоръките са и до градската прокуратура, Хаджигенов припомни, че са подслушвани 934 човека. Затова комисията ще сезира и Бюрото за контрол на СРС. Препоръки има и към работата на МВР.

Хаджигенов припомни, че временната парламентарна комисия е сезирала редица международни институции за случилото се на два от големите протести в София. Това няма да затихне със сигурност. Такова нещо никой никога не е виждал, обобщи Хаджигенов и изрази надежда да има заседание на Народното събрание в сряда, за да бъде финално гласуван докладът на комисията.

„Около 1000 специални разузнавателни средства са били насочени спрямо протестиращи, което прави около 1/7 от общо исканите и получавани разрешения за СРС-та в страната за една година“, заяви Николай Радулов от ИТН.

Ново напрежение в парламента заради Закона за НСО
БТА