Парламентът осъди в декларация бруталното полицейско насилие срещу протестиращи граждани през миналата година и се извини на жертвите.

В декларацията полицейското насилие се определя като "позорящ акт на нечовешко и унизително третиране, забранен от конституцията и международните договори, по които България е страна. Народното събрание настоява и за обективно и безпристрастно разследване, за справедливо наказание както на преките извършители и ръководителите им, така и на отговорните лица, прикрили деянието им.

Междувременно депутат извади на парламентарната трибуна чифт полицейски кубинки. Това се случи по време на дебатите покрай изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков по повод полицейското насилие на протестиращи младежи миналото лято.

Кубинките "акомпанираха" на изказването на Арман Бабикян от „Изправи се БГ! Ние идваме!. "Злото е сторено, но ще направим два пъти по-голямо зло, ако замълчим и оставим нещата да отминат", заяви депутатът, който бе част от "Отровното трио" - организаторите на миналогодишните протести.

Бойко Рашков пред парламента: Част от битите младежи са били в състояние, граничещо с опасност за живота им

"Дали полицейският ботуш на властта е по-висок от иконата, която сте сложили вкъщи? Дали този ботуш е по-висок от свободата?! Може да не го казвате, но си мислете, докато се молите пред иконата. Защото България не може винаги да се връща назад и да се оправдава с това. Трябва да вземем решение дали искаме да вървим напред", каза още Бабикян.

Извънредно заседание на НС заради полицейското насилие на миналогодишните протести
БТА

На балкона на парламентарната зала присъстваха част от битите младежи, които бяха поканени от председателя на НС Ива Митева.

Те обаче не дочакаха края на дискусията. "Младите хора, които бяха бити миналата година и бяха на балкона на НС, са си тръгнали вероятно неудовлетворени от това, което тази зала прави", коментира Антоанета Цонева от ПГ "Демократична България".

Антоанета Христова


Маринов: Записите с насилие не са укривани, но нека бъдат на фокус и случаите с пострадали полицаи

"Няма категория за начина, по който Гешев /Иван/ се отнася към това зверство", заяви Цонева. Затова той трябва да представи доклад за системните проблеми при проява на полицейско насилие", смята тя.