/ БТА
Един от полицаите, наказани за насилието над протестиращите младежи е бил назначен в началото на 2021 година в Бюрото за защита към главния прокурор.

Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков пред депутатите, които го изслушват заради полицейското насилие на протестите през миналото лято.

"Единият от полицаите очевидно се ползва с доверието на главния прокурор и е постъпил на работа в Бюрото по защита към главния прокурор. Вероятно главният прокурор, виждайки от кадрите, как се справя този човек с побоищата на площада в София, е пожелал точно такъв човек да го охранява в Бюрото по защита ", разкри още вътрешният министър.

Изслушването става в присъствието на част от младежите, върху които бе упражнено насилие. Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова са поканени в парламента от председателя на НС Ива Митева. В началото на заседанието битите млади хорабяха аплодирани от депутатите, които станаха на крака.

Бойко Рашков
БТА


Рашков подчерта, че година след случката останалите участници в полицейското насилие остават неразкрити. "Видяхме, че полицаите зад колоната не са четирима, а са няколко пъти повече", обясни той.

По данни от министъра преписката на прокуратурата по повод насилието на полицаи от 10 юли е била прекратена.

Прокуратурата: Всички кадри от полицейското насилие са изследвани по надлежния ред

"Виждаме на кадрите, че полицаите като брой надвишават тези, които лежат не като хора на земята. Има някои от тях, които не мърдат. Един от пострадалите младежи е загубил съзнание. Това за юристите знаят какво означава - това е състояние, квалифицирано като средна телесна повреда. Ако това е установено с експертиза - къде е наказанието по НК? Единият полицай - началник на отдел, на който са наложили наказание две години лишаване от право на повишаване. На друг - пак наказание за една година. Останалите двама - с порицание. Това е ефектът от дисциплинарната проверка", подчерта Бойко Рашков.

По неговите думи прокурорът, който е спрял преписката срещу униформените, сега е член на Европейската прокуратура. „След този случай. Може би има някаква връзка - не мога да твърдя това. Освен това е благодарила на служителите на „Вътрешна сигурност” за перфектно свършената проверовъчна дейност. Тоест, няма претенции към тази служба. Прекратила е производството, защото не е видяла в материалите, че има данни за престъпление. Дано не съм прав за това, че така си е заслужила мястото на делегиран прокурор”, коментира още служебният министър.  

Той разкри, че в Столичната дирекция на вътрешните работи са образувани три проверки по случая, но по думите това е било абсурдно, защото една служба не може сама да проверява себе си.

Бойко Рашков
БТА


"В СДВР са извършени три проверки - забележете службата, чиито служители наблюдаваме като в нещо като филм на ужасите, сама проверява действията на служителите си. Тя се самопроверява. Както преди месец и половина стана ясно, че прокуратурата се самопроверява за подслушванията, станали пак миналата година. Защото няма кой да я провери. И тя може да ни каже каквото си пожелае. Така е станало и с трите проверки, предприети от СДВР по повод на това, което видяхме на кадрите", съобщи още Рашков.




"Протестиращите са били влачени като не знам какво зад колоната. Има една модерна дума-задкулисие. Тук какво да кажем-задколоние ли? Биещите са разчитали, че камерата на МС няма да работи или ако ги заснеме, записът няма да види бял свят", смята министър Рашков.

Той съобщи, че видеозаписът се е съхранявал в НСО, а седмица по-късно е изискан от СДВР и е получен от тях. "Тоест всичко е било известно още тогава. Този запис е бил в МВР и трябва който е бил министър да каже крит ли е бил записа или не", призова още силовият министър.

Младен Маринов
БТА

Бойко Рашков разкри още, че вече е създадена работна група в МВР, която да проверява полицейското насилие по време на протестите, за да се установят всички униформени, които са превишили правата си.

ИТН и ИБГНИ настояват да се разкрие цялата истина за полицейското насилие на протестите

Вътрешният министър призова да не да се поставя знак на равенство между 10-ната полицаи, които упражняват полицейско насилие и останалите служители на МВР. "По-голямата част от българските полицаи вършат работата си съвестно и ние разчитаме на тях. Но, не трябва да оставяме безразлични на нещо подобно, което ни отблъсква, отвращава ни", подчерта Рашков.