Неизлъчвани записи от антиправителствените протести миналата година бяха показани пред депутатите в комисията за разследване на полицейско насилие.

Видеото е от охранителна камера на НСО, която се намира при главния вход на Министерски съвет. На кадрите се вижда насилие над протестиращи граждани при колоните на сградата на министерския съвет. Записите са от вечерта на 10 юли 2020 г. На тях се вижда как служителите на МВР удрят с юмруци, ритници и палки задържаните протестиращи

Виждат се и полицаи, които мият лицата и очите си с вода, защото им е прилошало. 

„На кадрите се вижда как униформен служител с каска стъпва върху главата на едно от децата. Ако тези хора бяха военнопленници, подобно държание над тях би било нарушение на женевската конвенция“, заяви председателят на временната комисия Николай Хаджигенов.

„Подобно укриване на доказателства за престъпления е престъпление само по себе си. Предполагам, че един от бившите министри на вътрешните работи е съучастник във всичко това“, заяви още Хаджигенов.

Той попита допустимо ли е такова поведение от началника на службата за охрана. „Докога Емил Тонев ще бъде началник на Националната служба за охрана“, попита още Хаджигенов.