протести София
протести София / DarikNews.bg
ПГ "ГЕРБ-СДС" напуснаха пленарната зала след края на гласуването и отказаха да участват в нея
Народното събрание създаде Временна комисия за разследване на всички факти и обстоятелства за употреба на сила от МВР срещу протестиращи граждани през 2020 г.

Предложението е внесено от Николай Хаджигенов и група народни представители и бе подкрепено със 199 гласа "за", "против" - 7 и "въздържали се" - 2.

Комисията също така ще разгледва и всички факти и обстоятелства свързани с използване на СРС спрямо протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията.

Срокът на действие на комисията е три месеца. За неин председател бе избран Николай Хаджигенов, а за заместник-председател проф. Николай Радулов. Всяка партия ще има по двама членове в комисията, с изключение на ГЕРБ.

Това се случи след спор и отхвърляне на кандидатурата на Младен Маринов за член на комисията.

Всичко започна след както Стоян Мирчев от "БСП за България" настояха кандидатурата на Младен Маринов за член на комисита да бъде гласувана отделно, тъй според социалистите той е в конфликт на интереси. От ГЕРБ - СДС направиха обратно предложение, тъй като според тях всеки народен предсавител може да бъде предлаган за изборна длъжност. В крайна сметка залата одобри предложението на БСП кандидатурата на Маринов да бъде гласувана отделно и при гласуването ѝ тя бе отхвърлена.

Отхвърлянето на кандидатурата на Младен Маринов предизвика недоволството на ГЕРБ. "Това е унижение. ГЕРБ просто няма да предлага други членове на тази комисия. Правете, каквото си искате", подчерта още Александър Ненков от ГЕРБ - СДС.

"Всичко се връща в този живот. Това, което сега се случва, определя, че организаторите на тези протести, които са тук в тази зала. Единият ще става председател на тази комисия. Другият стои зад него и е избран за член. Тези хора, които подложиха българските граждани на това, което се случи, нямали нищо общо с изследванията на всички факти и обстоятелства по случилото се, а политическият ръководител на министерството, който не взема решението за операциите, а ги взима главният секретар на министерството. Тези хора нямали нищо общо, а той имал нещо общо. Те ще го викат в тази комисия. Няма да дойда, ако съм на негово място", подчерта Маноил Манев.

От своя страна председателят на парламента Ива Митева обясни, че ръководствата и членовете на постоянните комисии се избират по предложение на парламентарните групи с явно гласуване или в цялост освен ако е направено възражение срещу някой от предложените кандидати.

От "Изправи се БГ! Ние идваме" подчертаха, че гласът им против избирането на Младен Маринов не е свързано с неговата личност и не е липса на уважение към народен представител. "Смятам, че неговото участие в тази комисия, ще го постави в конфликт на интереси", заяви Мая Манолова.
Агенция "Фокус"