/ НСО
Парламентарната комисия за контрол над службите прие на първо четене и двата проекта за промени в Закона за НСО.

Проектите са на "Има такъв народ" /ИТН/ и "Изправи се. БГ!Ние идваме" /ИБГНИ/ като с тях се предвижда ограничаване на кръга от лица, които използват охрана от службата и специализиран превоз. На заседанието бяха изслушани, във връзка с готвените промени, председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Антоан Гечев и началникът на НСО ген. Емил Тонев.

Проектът на ИБГНИ предвижда специализиран транспорт на НСО да не ползва кметът на София, членовете на Конституционния съд и зам.-председателите на НС. Също така главният прокурор да не се охранява от НСО, освен в случаите на "доказана необходимост". Охраната и транспортът на НСО също се отнемат от премиера и председателя на НС след освобождаването им от длъжност.

В проекта на ИТН се предвижда специализиран транспорт да нямат членовете на Конституционния съд, председателите на ВАС, ВКС и главният прокурор, но да им бъде осигурена охрана, ако са застрашени.

Също така за бивши членове на Министерски съвет, народните представители, председател на НС, премиер и президент да няма охрана и транспорт от НСО, освен ако няма заплаха срещу тях. Според председателя на парламента Ива Митева, която е вносител на законопроекта, трябва да се отмени доживотният специализиран транспорт от НСО за бившите президенти. Предлага се още отнемане на специализирания транспорт за администрацията на президента. Друго предложение е членовете на семействата на премиера, президента и председателя на НС да не се ползват от охрана на НСО.

В свое становище по законопроектите от НСО предлагат да се въведе възможност при заплаха Негово Светейшество Българският патриарх да бъде охраняван от службата. Николай Хаджигенов от ИБГНИ заяви, че ако има нужда Българската църква може да си позволи да си наеме охрана. В залата обаче се чуха коментари, че Патриархът е символ на религията.

Във връзка с работата на НСО ген. Тонев заяви, че не може да се съгласи с реплики, че служителите на службата са "чантаджии" и "водачи на кучета". Той добави, че преди време може да е било така, но сега не е.

Атанас Атанасов от "Демократична България" заяви по повод и двата законопроекта, че може веднъж на 20-30 години да се случи нещо непредвидено и "тогава ще си задаваме въпроси" защо е бил ограничен кръгът от лица охранявани от НСО. Както и че не може "с лека ръка" да се подходи към терористичните заплахи.

Десислава Атанасова от ГЕРБ каза, че ще се въздържи при гласуването. Тя отбеляза, че промените ще доведат до по-нисък бюджет и намаляване на капацитета на службата, което ще повдигне и въпроси за намаляване на щата й. Тя допълни, че бившият премиер Бойко Борисов се охранява от НСО поради "застрашеност".

Във връзка с изслушването на председателя на ДАР, което беше закрито за медиите, Николай Хаджигенов заяви, че "част от най-сериозните сигнали срещу най-застрашените лица, като бившия премиер Бойко Борисов, ако не бяха класифицирана информация, щяха да станат повод за един изключително смешен виц". По думите на Ива Митева е несериозно на "базата на такива сигнали" да се поставят лични охрани.

Антоан Гечев, председател на ДАР, каза пред медиите, че е представил пред комисията информация за сигнали за заплаха срещу български граждани във връзка със Закона за НСО и взаимодействието на разузнаването по тях със службата за охрана. Той добави, че ДАР в някои отношения функционира добре, а в други има какво да се желае.

Началникът на НСО от своя страна не пожела да коментира пред журналистите дебатите в комисията. На въпрос за коментарите на главния прокурор Иван Гешев във връзка с НСО ген. Тонев коментира лаконично, че "всеки си отговаря за думите".
БТА