/ БТА
Депутатите от комисията за полицейско насилие срещу протестиращи граждани  изслушаха един от битите от полицията младежи. Срещу Даниел Павлов е било повдигнато обвинение за хулиганство, като делото скоро ще започне в съда.

Младежът разказа, че на 2 септември е отишъл на протест против правителството и главния прокурор Иван Гешев, провел се в София. Той се оказал в предните редици на протеста, след като доста хора били напръскани със спрей. "Може да съм бил по-емоционален, но не съм извършил нередност към органите на реда - нито физическа, нито вербална", каза младежът.

Кубинки на парламентарната трибуна: Депутатите се извиниха на битите от полицията протестиращи

Служители на МВР го издърпали зад кордона полицаи, бил повален на земята и му бил оказан натиск върху гърба, врата и главата, като от натиска лещите в очите му паднали. "Не можех да си поема въздух, чувствах, че умирам, в такава степен изпитвах болка", казва още Павлов.

полицейско насилие видеозаписи
Комисия за полицейското насилие

След това младежът е отведен настрани, качен е по-късно в бус на полицията и изпратен в първо районно управление. По-късно задържането му е удължено от 24 на 72 часа. Докато е бил в ареста е помолил за медицински преглед, бил отведен в МВР болница, но такъв не му бил направен.

Впоследствие на Павлов му било повдигнато обвинение за хулиганство, като предстои делото му да започне в съда. Той е спечелил започнато от него дело за незаконно задържане от МВР. Според прокурора по делото срещу Павлов не е имало полицейско насилие, а пропорционално прилагане на сила от органите на реда, тъй като е оказвал съпротива. Павлов обаче казва, че това не е вярно.

Даниел Павлов бит протестиращ
БТА

Комисията взе решение и да сезира Софийската градска прокуратура за данни за престъпление против правосъдието, извършено от прокурор Вероника Трифонова.

Хаджигенов сезира Кьовеши за кадрите с полицейското насилие

Причината е, че според справка на СДВР тя е била запозната със записа от камерата на НСО от 10 юли 2020 г., на който се вижда полицейско насилие. "Спрямо лицата видимо е използвана физическа сила и помощни средства", се посочва в документа от СДВР, но прокурор Трифонова не е повдигнала обвинения за полицейско насилие, каза пред медиите Николай Хаджигенов, цитиран от БТА.