Ново напрежение на заседанието на парламента.

"След гласуване на Председателски съвет, с мнозинството на гласовете, резултатите показаха, че е прието изменението на Закона за НС", каза председателят на НС Ива Митева. 

Имаше и предложение за това двата законопроекта да влязат отново за дискусия, за да може да присъстват всички парламентарни групи в залата. 

"Да вкараме отново на дебат двата Закона“, предложи Радомир Чолаков от ГЕРБ, но председателят на НС Ива Митева отхвърли това.

Росен Желязков обяви решението като „автономно решение“.

Маноил Манев определи гласуването на законопроекта за НСО, като „добре планиран акт“.

В отговор на всичко Тошко Йорданов от ИТН каза от парламентарната трибуна: „Аз ще обидя партия ГЕРБ и ще кажа, че това е мафиотска структура“.

По-рано през деня председателя на Народното събрание Ива Митева заяви, че има нарушение на правилника при първото гласуване на промените в Закона за Националната служба за охрана.

"От там нататък няма валидни решения. Смятам, че всички гласувания са нищожни", заяви тя.

"След като се запознах със стенограмите, заключих, че при първото гласуване има нарушение на правилника - гласувано е по-малко от 30 секунди. Констатирана е липса на кворум, заседанието не е прекратено, не е поискана проверка на кворума", допълни Митева. 

Депутатите са гласували закона за НСО в разрез с правилника

Тя предложи в дневния ред на днешното пленарно заседание отново да се включат законопроектите за изменение и допълнение в Закона за Националната служба за охрана.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че е било извършено гласуване и двата законопроекта не са били приети. "Имаше неколкократни гласувания и няма основания да предлагате тази точка да влезе в дневния ред", коментира Атанасова.

Ива Митева отговори, че щом не е имало кворум, не е имало как да се продължи с гласуването на законопроектите.

"Как установихте, че няма кворум на първото гласуване на първия законопроект вчера, не е имало поименна проверка, а имаше хора в залата, които не гласуваха", попита Димитър Главчев /ГЕРБ-СДС/.

Хамид Хамид /ДПС/ предложи законопроектите да бъдат включени за ново обсъждане и гласуване в сряда.

Росица Кирова /ГЕРБ-СДС/, която вчера председателстваше заседанието при гласуването на законопроектите, заяви, че не е имало необходимото мнозинство, което да гласува съответния законопроект и посочи, че набързо изработеният правилник е довел до тази ситуация.

"Това, което трябва да се направи при наличие на отворена точка в дневния ред да продължим, всичко останало е интерпретация", посочи Николай Хаджигенов /"Изправи се БГ! Ние идваме"/, който е и вносител на един от проектите.

Тошко Йорданов /"Има такъв народ"/ изрази мнение, че Росица Кирова е показала некомпетентност и заяви, че сега, когато се гласува тази точка, ще се види кои в тази зала подкрепят Бойко Борисов и Цвета Караянчева да останат с охрана.

Около гласуването в четвъртък се заформи истински хаос, след като депутатите гласуваха на първо четене законопроектите за промени в закона за НСО, но не се разбра дали те са били приети или не. Поправките предвиждат националната охрана да не пази главния прокурор Иван Гешев.

 
parliament.bg, БТА