/ БГНЕС
Две от 37-те коли на Бюрото за защита на свидетели струват над 1 милиона лева
Около 3000 служебни автомобила и над 1000 шофьори пряко обслужват държавните чиновници. Това показва справка от 17 министерства, поискана от депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

Той е изпратил запитване до всички министерства за ползваните от тях служебни автомобили, включително за марки, модели година, както и броя шофьори.

Инцидент с колата на здравния министър на „Тракия“

Поводът - само в Народното събрание автомобилите са над 100 при общо 240 депутати.

Справката не включва институции като общините, прокуратурата, съдилищата и др. За обслужване на прокуратурата са купени 290 автомобила, а в Бюрото за защита на свидетели служебните автомобили са 37, от които два струват над 1 милиона лева.

Тв водещ разби служебна кола за 300 000 евро (ВИДЕО)

"Заедно с тях броят на автомобилите и шофьорите ще е поне двоен. Този брой е равен на два армейски батальона", заявява Мирчев и добавя: "Шокиращи са за мен данните за броя служебни автомобили и шофьори в парламента и НСО".

Депутатите от "Демократична България" са приели принципна позиция да използват само при изключителна необходимост служебни коли от Народното събрание, посочват от пресцентъра на партията.

"Тази инициатива не е плод на желание за евтин популизъм, а опит да покажем реален проблем в администрацията, след което да преминем към неговото решаване. И не, това не е най-големият проблем пред страната ни, но е много показателен за начина на мислене", коментира още Мирчев.
 
БТА