/ Георги Димитров
Председателят на Народното събрание Ива Митева е открила нарушение на правилника при гласуването на текстовете от закона за НСО. Това съобщава БНР, като се позовава на самата Митева.

Това се е случило докато председателката е била извън пленарната зала, защото е имала среща с председателя на Сметната палата на РС Македония. В нейно отсъствие нейните заместнички Виктория Василева от "Има такъв народ" и Росица Кирова от ГЕРБ-СДС влязоха в спор.

Хаос в парламента по време на гласуване на промените в Закона за НСО (ВИДЕО)

Около гласуването се заформи истински хаос, след като депутатите гласуваха на първо четене законопроектите за промени в закона за НСО, но не се разбра дали те са били приети или не.

Поправките предвиждат националната охрана да не пази главния прокурор Иван Гешев.

В разгара на безпорядъка, започна поименна проверка на кворума. Според таблата за гласуване законопроектът е минал, но гласувалите бяха само 100 души, а за да има кворум са нужни 121, обясни Росица Кирова, според която законопроектите не са приети. След спорове около парламентарната трибуна, започна и поименна проверка на народните представители, която установи 125 депутати в пленарната зала.

В крайна сметка законопроектът беше прегласуван, но гласуваха гласуваха само 102-ма депутати, а Росица Кирова обяви, че предложението не е прието, тъй като не са гласували 121 души. Част от депутатите не се съгласиха и в крайна сметка въпреки, че не всички бяха съгласни, Митева реши, че решението е прието. 

С три хиляди автомобила разполагат висшите държавни чиновници у нас

Тази вечер председателката на Народното събрание е свиквала председателски съвет в 8,30 ч в петък, за да бъде взето решение за прегласуване на промените в Закона за Националната служба за охрана.