"399 милиона лева дължи "Топлофикация София" на "Булгаргаз", обяви Деница Златева, изпълнителен директор на "Булгаргаз" по БНТ.

Тя напомни, че "Булгаргаз" не може по закон да спре подаването на газ към топлофикационните дружества и ще търси нови заеми от Министерството на енергетиката.

По думите ѝ България продължава да подава всеки ден заявки към "Газпром" за количества газ, по които не се извършват плащания.

„Булгаргаз” предлага по-голямо поскъпване на газа през септември от първоначално заявеното (ВИДЕО)

"Искрено се надявам, че най-накрая ще се намери решение на този проблем, защото с тези цени на природния газ, с това непрекъснато покачване през отоплителния сезон, "Булгаргаз" няма финансови средства, за да компенсира тези неплатени задължения от страна на топлофикационните дружества и най-вече на "Топлофикация София". Знам, че има работна група към Министерския съвет с представители на Българския енергиен холдинг и Министерството на енергетиката - трябва да се мисли за кардинално и трайно решение", допълни Деница Златева.

За 2024 г. ще бъде взето решение от Министерския съвет да увеличим капацитета на строящия се терминал в Александруполис от 500 на 1 млрд. куб. метра, което ще ни даде възможност да имаме осигурени минимум 10 танкера втечнен природен газ, обясни Златева. Тя добави, че се подготвят търгове за втечнен природен газ и за тръбен газ на хъб "Балкан". Цената, която постигаме чрез такива аукциони е много атрактивна, коментира Златева.
БНТ