КЕВР обсъди предложението за поскъпване на газа за септември
Природният газ да поскъпне с около 17% през септември, а не с предвидените 6 на сто, предлагат от "Булгаргаз". Това стана ясно на открито заседание в КЕВР, на което бе обсъдено предложението на „Булгаргаз” ЕАД за утвърждаване на цена на газа за септември 2022 г., по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

След анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклада на КЕВР се предлага цената на природния газ от 1 септември 2022 г. да бъде в размер на 315,61 лв./MWh  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец август утвърдената от регулатора цена е 297,89 лв./MWh, съобщиха междувременно от КЕВР. 
 
Окончателната цена за м. септември ще бъде утвърдена от регулатора, след като на 1.09 „Булгаргаз“ внесе актуални данни, формиращи цената на природния газ.

Очаква се окончателното увеличение, което ще внесем за месец септември, да бъде по-голямо от първоначално заявеното, посочи по време на заседанието Деница Златева, директор на "Булгаргаз". Причината за това е, че от тази дата досега цените на международните пазари са нараснали допълнително със 17%, заяви тя. И допълни, че работят за много конкурентна цена за месец октомври заради стартирането на интерконектора с Гърция. Целта им е за октомври да постигнат цена, която да е равна или по-ниска от цената за месец август.

Първоначалното предложение на „Булгаргаз” бе природният газ да поскъпне с още 6% и да стигне до рекордната цена от 315.61 лв./MWh без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Деница Златева е новият директор на „Булгаргаз“, Топчийски остава начело на съвета

Иванов попита Златева при какъв индекс TTF към момента се ориентират за определяне на новата цена, която КЕВР трябва да утвърди на 1 септемери. Златева посочи сумата от 270-275 евро.

На 1 септември КЕВР ще утвърди цената на газа за месец септември на закрито заседание от 15.00 ч., посочи председателят на КЕВР Иван Иванов.

"До края на септември 50% от техническия капацитет на газохранилището в Чирен ще бъде нагнетено с газ от "Булгаргаз", посочи още Златева.

Припомняме, че природният газ поскъпна рекордно с 60% през август и стигна цена от 297,89 лв./MWh (около 152 евро/MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. 

Тогава регулаторът обясни, че основната причина за високия ръст на цената за август е повишената цена на природния газ в резултат на агресията на Русия в Украйна.Към днешна дата прогнозната цена на природния газ за септември е около 350 лева за мегаватчас. Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева пред журналисти след края на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.  По думите й това е увеличение с около 17 процента спрямо цената за август, предаде БТА.

Според Златева поскъпването на природния газ се дължи на увеличения борсов индекс.

На въпрос докъде са стигнали разговорите с "Газпром", Златева отговори, че "Булгаргаз" като страна по договора го изпълнява и всеки ден изпраща заявки за доставки, но получава потвърждение за нулеви количества за следващия ден. Тя поясни, че разговорите, които се водят към момента, са на политическо ниво и общественият доставчик на този етап изпълнява само сега съществуващия договор с изпращане на заявки. 

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" изтъкна, че нужните количества газ за септември са осигурени. 

В микса за октомври са включени договорените количества азерски газ, два частични карга втечнен природен газ, както и количество, което е било изтъргувано на аукциона на "Газов хъб Балкан" на "изключително конкурентна цена" от доставчика, който е спечелил този търг, уточни Златева.

През октомври са включени общите месечни количества по договор с азерския доставчик, има и осигурен цял танкер с втечнен газ, както и допълнително има пуснат аукцион за остатъчните количества на "Газов хъб Балкан", който предстои да се състои. "Там очакваме наистина конкурентна цена, защото последните два търга показаха, че ценовите оферти, които получаваме при открити процедури на "Газов хъб Балкан", са в пъти по-добри, отколкото предварително сключени договори за други алтернативни доставчици", заяви още Златева.

За доставките за ноември се обсъжда в "Булгаргаз" как да бъдат структурирани търговете - дали да бъдат месечни или за по-дълъг период. "Нашата основна цел е да осигурим отоплителния сезон, което означава доставки до края на месец април. В началото на месец октомври ще сме готови и ще пуснем съответните процедури", подчерта Златева. Тя увери, че "Булгаргаз" ще осигури нужните доставки.

На база на предварителните разчети, ако започнат навреме доставките на азерски газ по интерконектора с Гърция, България ще се възползва по договорените цени по дългосрочния договор с този доставчик, и по предварителни разчети цените ще бъдат по-ниски от обявените за септември, добави изпълнителният директор на "Булгаргаз".