Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е на посещение в Ловеч и пред симпатизанти направи коментар по актуалните теми от последните седмици. 

"Кирил Петков вчера казва: "Добрата новина от днес е, че можем да си получим цялото количество азерски газ". Първанов започна, аз го свърших. Азерски газ си тече, има си договори. Коя е добрата новина?! Те щяха да объркат и договорът да спре. И понеже те обичат да гледат интернет и GOOGLE, да чукнат там и да видят как президентът на Азер лично ме чакаше и ме возеше с колата. Милиони евро отпуснаха те за църкви. А той ми говори за добра новина. Това са толкова правителства подред, които пазеха, поддържаха и надграждаха отношенията с азерите. Сега те забравят. Отидоха да се снимат с някакви фикуси", коментира Борисов и продължи: "Но след това Кирил, просто Кирил, каза, че цената на газа ще бъде по-евтина от сегашната. Това го казва около обяд. Само след малко неговият КЕВР, който той подмени политически, излиза и казва, че газът за май поскъпва с 14%. Сложи му на екрана негово изказване и до него цената на КЕВР и остави народа да види кой лъже".

Петков в САЩ: Договорени са доставки на втечнен газ на цени, по-ниски от текущите на „Газпром“

КЕВР увеличи цената на газа за май

По думите му правителството е "направило гигантска манипулация и машинното гласуване е част от това". Той обвини правителството на Кирил Петков и Асен Василев, че в момента се теглят и огромни заеми.

„Управляващите в момента теглят огромни заеми за по 3 години, които всички ние ще връщаме. Следващото правителство, когато дойде, ще трябва от първия ден да им връща борчовете. Ние стартирахме предишния мандат с 6 милиарда под водата, но ние сме яки и ги оправихме за една година… Ако останат на власт до 2025 г., ще ни оставят 50 милиарда борчове“, предупреди Борисов и добави: „На Борисов и Ананиев даваха на отрицателна лихва, а сега над 1,5%. По лихвите ще ги познаете“.

Няколко големи протеста на 18 май, готвят се блокади

Борисов заяви, че самият бизнес ще свали Петков: „Браншовете ще ги бият с камъни, защото няма компенсации и при тези високи цени“.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че страната ни може да се справи с енергийната криза, защото токът се произвежда в България. „Ако днес сме ние на власт, на следобедното заседание ще възложа на ПГ на ГЕРБ от утре да върнем тока на старите нива. Ще въведем и таван на другите цени. Токът е изцяло български, никакви войни в момента не са виновни за това, което се случва“, заяви Борисов.

В задънена улица: Работодатели и синдикати обсъдиха в Енергийното министерство цените на газа и тока

"Понеже сме в града на дядо владика Гавраил, а той винаги започва с "Да внимаваме", но българският народ не чу какво им каза църквата "да внимаваме" и избраха промяната", посочи той. 

"Ние никога не можем да търсим отговорност на народа, може би и ние сме направили грешки, може би и ние сме си го заслужили. Затова има и изкупление, и покаяние, тогава Господ ти дава отново сили да продължаваш напред. Неслучайно Господ е казал всички сме грешни", допълни Борисов. 

В тази връзка той припомни затварянето на всички храмове по света по време на COVID пандемията, но не и в България. 

"Целият свят беше потънал в COVID кризата и всичко беше затворено. Само в България владиците създадоха такива условия, че с нито процент не се вдигна процентът на заразени. И само българските църкви, катедрали и манастири светеха и служеха. Затова Господ ще пази България, а ние ще продължаваме да строим църкви, манастири и джамии, защото това е в сърцето ми. Българинът има нужда от духовност", посочи Бойко Борисов.