Няколко големи протеста се очакват на 18 май в София и други градове на страната. Очакват се и блокади. 

Работещите в градския транспорт в столицата излизат на протест заради, по думите им, финансовия упадък на транспорта в столицата. "Нашият протест ще се състои на 18 май, в 08:00 ч. на няколко възлови кръстовища на територията на град София", информира Иван Кирилов, председател на Федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа".

Най-вероятно този месец служителите няма да получат заплати. Става дума за хиляди работници. От Столичната община казват, че скокът в цените на горивата и COVID пандемията са основната причина служителите на градския транспорт да не получат заплати. Апелират държавата да помогне с финансови средства. От сектора отговарят, че са готови на протестни действия.

„На 18 всички работници от четирите транспортни дружества в София, които не са на работа, ще излязат и ще протестират на възлови кръстовища. Движението ще бъде блокирано за време, достатъчно да бъдем чути и да ни бъде обърнато внимание”, заяви пред NOVA Иван Кирилов - председател на Федерацията на транспортните работници към КТ „Подкрепа”.

Федерацията на транспортните работници „Подкрепа“ проведе вчера среща с ръководствата на синдикалните си организации в “Столичен автотранспорт” ЕАД, „Столичен електротранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД и „Център за градска мобилност“ ЕАД по повод нарасналото напрежение във връзка с несигурността в своевременното изплащане на трудовите възнаграждения на работещите в дружествата.

Работещите в градския транспорт в София готвят протест (ВИДЕО)
 

На 18 май бизнесът също излиза на протест. 

"Протест има, защото ножът е опрял до кокала. Заявили сме 15 000 души и 200 автобуса за 18 май. Исканията на работодателите са за програма за компенсиране на високите цени на тока. Имаме неясни уверения, че помощта ще продължи през май. Само свръхпечалбите в АЕЦ "Козлодуй" са достатъчни да покрият цялата програма за компенсации на всички небитови потребители - 663 000". Това заяви Васил Велев от АИКБ в ефира в "Твоят ден".

По думите му дългосрочните договори в момента у нас са на нерегулирано високи цени. "ЕС казва, че мерките трябва да продължат докогато е необходимо. Затова трябва да има специално облагане на неочакваните печалби в енергетиката. Само за днес цената на ел. енергията на мегаватчаса е със 100 лева отгоре. Цената за месец май трябва да е по договора с "Газпром" трябва да е 123 лева, а ако е чрез договор с посредници - 175 лв. Ние не знаем на 11 май какво сме изхарчили като газ за първите 10 дни на предприятията ни", подчерта той.

Според него е необходима предвидимост. По отношение на превозвачите Велев смята, че се говори с полуистини. "ЕК разглежда възможност за намаляване на акцизите под минимума. Трябваше да има анализ на функциониране на тол системата. Вдигането на таксите повсеместно при всички други кризи не беше добра идея. Стига се до обедняване на хора. Намаляването на ДДС няма да подобри ситуацията за небитовите потребители", коментира Велев.

Национален протест на превозвачите - колони от камиони и блокади в редица градове (ВИДЕО)

Междувременно стана ясно, че днес протест на превозвачите няма да има, заявиха самите те. 

"Очевидно правителството не ни иска на законоустановените протести. Имаме всички надлежно издадени документи", посочи Димитър Димитров, един от организаторите.

Протестите на превозвачите, започнали във вторник, продължиха до късно вечерта. Тежките автомобили не бяха допуснати до центъра на столицата. Около 20:30 ч. се стигна и до напрежение. Служители на реда са отишли при протестиращите и са им искали документи за проверка. Заплашили ги, че ще им напишат актове, ако не си тръгнат. Една част от тях напуснали протеста. След полицейско разпореждане, в което се казва, че след 22:00 ч. превозните средства трябва да освободят пътните платна, протестиращите са се изтеглили.

„Искам да призова министър Рашков да излезе и да каже кой вчера разпореди да не бъдем допуснати в центъра на София – той ли го е направил или някой друг, който няма правото да прави това”, каза още Димитров.

От бранша продължават да настояват акцизът на горивата да бъде намален, да се премахне биодобавката, да се замразят планираните увеличения на тол таксите и обхвата на системата. Настояват и за министерски оставки.

Очаквайте скоро нови протестни действия”, добави Димитър Димитров.

Въпреки че организаторите казаха, че протест няма да има, на входа на София към 08:00 ч. имаше десетина камиона. 

По последна информация за 18 май е обявен и националният протест на превозвачите, които заплашват да спрат междуградските автобуси и да блокират пътища. 

Междувременно на тази дата е и матурата по БЕЛ на учениците от 12 клас.