Градският транспорт в София излиза на протест на 18 май заради финансовия упадък на транспорта в столицата, предаде БГНЕС.

Нашият протест ще се състои на 18 май, сутринта - в 8.00 часа на няколко възлови кръстовища на територията на град София, информира Иван Кирилов, който е председател на Федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа".

Федерация на транспортните работници „Подкрепа“ проведе среща с ръководствата на синдикалните си организации в “Столичен автотранспорт” ЕАД, „Столичен електротранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД и „Център за градска мобилност“ ЕАД по повод нарасналото напрежение във връзка с несигурността в своевременното изплащане на трудовите възнаграждения на работещите в дружествата.

Фандъкова призова държавата да подкрепи обществения транспорт с актуализацията на бюджета

Иван Кирилов посочи, че всички работещи в четирите дружества, които не са на работа, ще бъдат призовани да дойдат и да протестират, за да постигнат целите си.

„Евентуално да направим и една бъдеща среща с министър-председателя, с министъра на финансите. Това да провокира една такава среща с ясната цел да се дофинансират дружествата“, посочи той. Кирилов каза след срещата, че са се обединили върху това, че е крайно време държавата да обърне внимание на този вид транспорт. „Независимо, че последните около 6 месеца акцентираме нееднократно затова, че е необходимо дофинансиране, за да може да оцелеят дружествата, налице няма такова“, заяви той.

Кирилов заяви, че не им остава нищо друго, освен да извършат "едно протестно действие през другата седмица". "С което да апелираме да ни се обърне внимание, да се отпуснат средства, за да може да бъдат обезпечени дружествата и да функционират нормално“, каза той.

Газовата криза: Има риск за заплатите в градския транспорт в София и влошаване на услугата

Ситуацията е изключително тежка, заяви и Йордан Младенов, председател на синдикална секция „Подкрепа“ към „Столичен автотранспорт“.

„В момента започваме да изолираме доста автобуси да седят така по плаца, да не се използват да возим гражданите, предвид това, че няма пари за части и то даже за много елементарни неща. Очертава се, ако така продължава държавата да не ни подпомогне, съкращаване на коли по линии, съкращаване на персонал. Дано гражданите на столицата да ни разберат и да ни подкрепят. Аз не вярвам те да бъдат доволни при съкращаване на доста от линиите на автобуси, дали ще им бъде по-добре да чакат по 15-20-30 минути повече”, каза Младенов.

След спирането на руския газ: План Б за градския транспорт в София

По-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че над 330% е увеличението на сметката за природния газ, която е платил „Столичен автотранспорт” за първите четири месеца на тази година в сравнение със същия период през 2021 г., но до момента дружеството не получава и никакви компенсации заради повишената цена на природния газ. Над 230% пък е увеличението на сметките за електрическа енергия на „Метрополитен“ и „Столичен електротранспорт“. Получените компенсации за ток са под 1/3 от разхода за ток.

Фандъкова каза, че почти 40% от данъците на софиянци отиват за подкрепа на градския транспорт, а това лишава от финансиране други проекти. Заради огромния скок на горивата обаче дружествата продължават да трупат загуби, които не могат да се компенсират и от направените оптимизации, включително и съкращения на персонала. Апелирам за диалог с държавата, за да осигурим услугата, от която софиянци, които произвеждат 40% от брутния вътрешен продукт и внасят в държавния бюджет 9 млрд. лв. годишно, имат право, каза още Фандъкова.
БГНЕС