/ БТА
В този сценарии автобусите от градския транспорт ще бъдат намалени наполовина
При спиране на доставките на газ автобусите от столичния градски транспорт ще бъдат намалени наполовина - от около 450 на 200, тъй като останалите са само на природен газ и няма да могат да се използват. 

Това заяви директорът на „Столичен АвтотранспортСлав Монов на изслушване в енергийната комисия в общинския съвет. Извънредното заседание е по темата със спрените руски доставки на газ за България. И допълни: „Засега имаме газ. Имаме уверение, че до края на май доставките няма да бъдат нарушени“.

Изготвили сме план Б, по който да действаме в случай, че спрат тотално доставките“, увери Слав Монов. А именно – ще може да се осигури транспортното обслужване на София, но в празнични разписания както е в събота и неделя – по около 250 автобуса на ден. Да се надяваме, че няма да се стигне до там“, каза още той. 

Това са физическите възможности на "Столичния автотранспорт" при прекратяване на всякакви доставки на газ от 1 юни, уточни още Монов. 

На заседанието съветниците ще се запознаят и с готовността на „Топлофикация София“ да започне работи съгласно кризисните планове на дружеството във връзка с преустановяването на доставките на природен газ от Русия.

Природният газ, необходим за работата на "Топлофикация София" и на „Столичен автотранспорт“ са гарантирани до края на април и за май. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова ден по-рано.