Кметът на столицата Йорданка Фандъкова коментира ситуацията със спрените доставки на газ от руска страна в профила си във Фейсбук.

Петков: Спирането на газа е грубо нарушение и шантаж

"Нужните количества природен газ за „Топлофикация София“ и за автобусите на „Столичен автотранспорт“ са гарантирани до края на април и за май. Това са уверенията на директорите на „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“, с които разговарях тази сутрин", написа тя.



Тя поясни, че през пролетните и летните месеци, потребяваното количество газ от „Топлофикация София“ е почти три пъти по-малко в сравнение с нуждите през отоплителния сезон и това дава голяма степен на сигурност, че необходимите количества ще бъдат осигурени от други доставчици.

Спирането на руския газ: „Шантаж“ или предвестник на енергийна криза (ОБЗОР)

"Информацията от „Булгаргаз“ към момента е, че цената на природния газ, който може да се осигури, ще бъде по-висока. По моя заповед и двете софийски дружества имат разработени кризисни планове за работа както при вариант с намаляване на доставените количества газ, така и за пълно спиране. Към момента се надявам, че крайните варианти на работа ще бъдат избегнати", допълни тя.

Припомняме, че във вторник от Министерството на енергетиката обявиха, че „Газпром” е информирал държавната ни газова компания „Булгаргаз” за спирането на доставките на природен газ, считано от 27 април.

Експертите говорят: Изправена ли е страната ни пред енергийна криза (ВИДЕО)

Междувременно властта обяви, че има ясен план какво да се прави и че няма да се намалява подаването на газ към потребителите.