/ /iStock
Киев обвини Русия, че изнудва Европа, като прекратява доставките на природен газ за Полша и България, предаде Ройтерс.

Държавната Полска нефтена и газова компания (PGNiG) съобщи вчера, че е била уведомена, че от тази сутрин спират доставките на руски газ за Полша през Украйна и Беларус, но полският премиер Матеуш Моравецки каза, че полските газови хранилища са пълни на 76 на сто и енергийната сигурност на страната не е застрашена, съобщи ПАП.

Полша е една от европейските страни, които настояват за най-твърди санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна, отбелязва Ройтерс и припомня, че България, която също съобщи, че от днес за нея ще бъдат спрени доставките на руски газ, почти изцяло зависи от вноса на руски газ.  

"Газпром" каза, че не е преустановил доставките за Полша, но тя трябва да плаща за руския газ в съответствие с новите "правила за плащане", тоест в рубли. Руската компания отказа коментар по отношение за газа за България, отбелязва Ройтерс.  

Андрий Ермак, началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че Русия започва "газово изнудване на Европа".

"Русия се опитва да разклати единството на нашите съюзници. Русия също така доказва, че енергийните ресурси са оръжие. Точно заради това ЕС трябва да бъде единен и да наложи ембарго на енергийните ресурси, като лиши руснаците от енергийното им оръжие", заяви представителят на Киев.
БТА