Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България
Русия спира доставките на газ и за България, съобщиха от Министерството на енергетиката. По-рано стана ясно, че "Газпром" спира газа за Полша.

Днес, 26 април, в "Булгаргаз" ЕАД, е получено уведомление, че доставките на природен газ от "Газпром Експорт" ще бъдат спрени - считано от 27 април 2022 г.

Русия спира доставките на газ за Полша

Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи, се казва в съобщение, разпространено от Министерството на енергетиката.

След извършен анализ от страна на държавното дружество "Булгаргаз" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Еврокомисар: До 2027 г. ЕС ще бъде напълно независим от доставките на руски петрол и газ

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация.

Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България, отбелязват от министерството.

Ще успее ли интерконекторът между България и Гърция да прекъсне зависимостта от руски газ

Министърът на енергетиката Александър Николов ще даде изявление във връзка със създалата се ситуация, утре, 27 април 2022 г. – 09:00 ч. в сградата на министерството на енергетиката – улица "Триадица" 8.