Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че е подписал указ, според който западните купувачи трябва да плащат в рубли за руския газ от 1 април, а договорите ще бъдат прекратени, ако тези плащания не бъдат извършени, съобщи Ройтерс.

"За да купуват руски природен газ, те трябва да открият сметки в рубли в руски банки. Именно от тези сметки ще се извършват плащанията за доставен газ от утре (1 април)", каза Путин.

Путин е казал на Шолц, че Европа все още може да плаща руския газ в евро

Изказването на Путин бе публикувано и на официалната страница във ФБ на руското посолство в България.




"Предлагаме на контрагентите от такива страни ясна и прозрачна схема. За да купят руски природен газ, те трябва да открият сметки в рубли в руски банки. Именно от тези сметки ще се извършват плащания за газ, доставен започвайки от утре, 1 април текуща година", казва руският президент.

Той е категоричен, че ако такива плащания няма да се извършват, Москва ще смята това за неизпълнение на задълженията от страна на купувачите с "всички произтичащи от това последици".

"Никой не ни продава нищо безплатно, и ние също няма да правим благотворителност – тоест действащите договори ще бъдат спрени. Отново да подчертая, в ситуацията, когато финансовата система на западните държави се използва като оръжие, когато компании от тези държави отказват да изпълняват договори с руски банки, предприятия и физически лица, когато активите в долари и евро са замразени, няма смисъл да използваме валути на тези страни“, посочва още Путин.

Русия: Изискването за разплащания за газа в рубли не е нарушение на договорите (ОБЗОР)

Решението на Путин да продава руски газ срещу рубли засили руската валута, която падна до исторически ниски нива, след като Западът приложи широки санкции, заради изпращането на руски военни в Украйна на 24 февруари.