/ IStock
Заплащане на руския газ в рубли би било неприемливо, заявиха страните от Г-7, а германският министър на икономиката Роберт Хабек подчерта, че това искане показва, че президентът Владимир Путин е "притиснат до стената".

Една от най-големите енергийни компании в света отказа да купува газ с рубли

"Всички министри на енергетиката от Г-7 се съгласиха, че това е едностранно и явно нарушение на съществуващите споразумения", заяви Хабек, чиято страна председателства Групата на седемте най-индустриални държави. "Плащането в рубли е неприемливо и призоваваме съответните компании да не изпълняват искането на Путин."

Последва реакция от Кремъл, съобщава NOVA. "Отказът да се плаща за руски газ в рубли ще доведе до "прекратяване на доставките", заяви за РИА Новости заместник-председателят на комисията по икономическа политика на Съвета на Руската федерация Иван Абрамов.

Миналата седмица Путин обяви, че Русия ще приема плащания само в рубли за доставки на природен газ за "неприятелски страни", сред които е целият Европейски съюз.

В Г-7 влизат Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати.

Брюксел: ЕС ще остане зависим от руската енергия минимум до 2027 г.

Френският президент Еманюел Макрон още в петък отхвърли искането на Путин за газ срещу рубли. „Руският ход не съответства на подписаното и не виждам защо ще го прилагаме", заяви Макрон.

Подобно на други европейски държави, Германия се надпреварва да намали голямата си зависимост от руския енергиен внос след войната в Украйна. Германия трябва да се откаже от руския петрол, газ и въглища, "за да не укрепва режима", каза Хабек, и защото Москва се е проявила като "ненадежден доставчик".
БГНЕС