Италианската компания Eni няма да заплаща доставките на руски газ в рубли, тъй като няма такава възможност, заяви нейният ръководител Клаудио Дескалци пред Глобалния енергиен форум в Обединените арабски емирства (ОАЕ), цитиран от ТАСС.

Той допълни, че Eni вече е обявила излизането си от проекта "Син поток", а съвместните проекти с "Роснефт" са замразени още от 2014 г.

Руски газ срещу рубли - какво променя това

Eni S.p.A. е италианска мултинационална петролна и газова компания със седалище в Рим. Считана за една от седемте "супер големи" петролни компании в света, тя има операции в 66 държави с пазарна капитализация от 36,08 млрд. долара.

"Единственият голям проблем са доставките на природен газ. Ние нямаме активи и проекти в Русия, но купуваме руски газ. Те искат от нас да ги плащаме в рубли, каквито ние нямаме. За това не става дума и в договорите, според които плащането трябва да става в евро. Това не може да се промени едностранно, за тази промяна трябва да има съгласие", каза Дескалци.

САЩ изпращат на ЕС милиарди кубически метра природен газ

Той посочи, че Италия би могла да замени руския газ с такъв от Африка.

Същевременно руският президент Владимир Путин поръча до 31 март да му бъде представен доклад, който да покаже как "неприятелските държави" ще плащат за получавания газ в рубли. За доклада отговарят министерският съвет, Централната банка на Русия и "Газпром". 

БТА