/ БГНЕС

ЕС ще остане зависим от енергийните ресурси на Русия минимум до 2027 г.

Това заяви говорителят на Европейската комисия Тим Макфий на брифинг в Брюксел след срещата на високо равнище със САЩ за обсъждане на разширяването на доставките на втечнен природен газ (ВПГ) за Европейския съюз.

След дълги дебати: Европейските лидери постигнаха компромис за енергията

"Както казахме в публикуваната по-рано програма RePower EU, до 2027 г. ще бъдем зависими от въглеродни горива от Русия", каза той на въпрос колко бързо доставките на втечнен природен газ от САЩ ще помогнат на ЕС да се откаже от руския газ.

Миналата седмица евролидерите постигнаха компромис за споразумение за намаляване на енергийните цени, които поскъпнаха неимоверно много за хората и бизнеса в 27-членния блок. Им обаче разногласия между южните и северните членки. Средиземноморските страни начело с Испания настояват за намеса на пазара чрез мерки като ценови тавани, докато Германия и Нидерландия се противопоставят на драстичните варианти.

Една от най-големите енергийни компании в света отказа да купува газ с рубли

Лидерите все пак се съгласиха с предложение на Европейската комисия да пристъпят към общо закупуване на природен газ и да направят така, че хранилищата в ЕС да бъдат почти изцяло запълнени, за да се избегне нова енергийна криза, свързана със зависимостта на Евросъюза от руските енергоносители.

Войната в Украйна накара страните от ЕС да осъзнаят, че са били твърде зависими от Русия за петрола и газа за отопление на домовете и за захранване на индустрията си, отбелязва Асошиейтед прес.

Преди това САЩ и Евросъюзът обявиха ново сътрудничество за намаляване на зависимостта на континента от руските енергоносители.

БГНЕС