Цената на природния газ в Европа се повиши с 10,62 процента към 10:50 часа българско време в сряда. Към момента априлските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се търгуват за 119,88 евро за мегаватчас или около 1320 долара за 1000 куб. метра.

Изискването за разплащания за енергийните доставки в рубли вместо в долари или евро не е нарушение на договорите, а Русия просто се приспособява към безпрецедентен натиск, каза днес руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс.

Дипломатът каза, че очаква Русия и Европейският съюз да изгладят различията си през следващите няколко дни, посочва ТАСС

Настояването на Москва да й бъде заплащано в рубли за руските газови доставки, които съставляват една трета от годишното потребление в ЕС, породи остра реакция от страна на европейските страни, припомня Ройтерс.

Кремъл уточни, че Русия няма да изисква от купувачите си на природен газ незабавно да плащат в рубли, след като по-рано Москва заяви, че вече ще приема плащания само в националната си валута.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че плащанията и доставките са процес, който отнема много време.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че Москва вече ще приема само рубли като плащане за доставките на природен газ за "неприятелски" държави, сред които е и Европейският съюз.

Очаква се в четвъртък руското правителство, централната му банка и енергийният гигант "Газпром" да представят на Путин система, която ще позволи плащането на газа да се извършва в рубли.

Западните страни наложиха на Москва строги санкции, откакто тя вкара войски в Украйна, като наред с другите мерки САЩ забраниха вноса на руски петрол и газ.

Въпреки това Европейският съюз, който през 2021 г. получаваше около 40% от доставките си на газ от Русия, запази доставките от Москва.

Междувременно федералният министър на икономиката Роберт Хабек активира етапа на ранно предупреждение по т.нар. план за извънредни ситуации с газа поради предстоящо влошаване на ситуацията с доставките. То е с цел превенция. 

"Важно е да се подчертае, че сигурността на доставките е гарантирана", каза Хабек.

Австрия обяви, че също като Германия активира първото ниво на своя план за извънредни ситуации за осигуряване на доставките на газ поради опасения, че Русия може да прекрати тези доставки, ако западните страни откажат да извършват плащания в рубли.

Правителството на Австрия заяви, че този ход означава "укрепване на съществуващите системи за наблюдение", които са в действие от седмици, и че няма да включва мерки като нормиране на потреблението.

Причината е "изявлението на Русия, че в бъдеще ще приема плащания за газ само в рубли", се казва още в изявлението. 


 
БТА