/ БГНЕС, архив
Кремъл уточни, че Русия няма да изисква от купувачите си на природен газ незабавно да плащат в рубли, след като по-рано Москва заяви, че вече ще приема плащания само в националната си валута.

"Плащанията и доставките са процес, който отнема много време", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че Москва вече ще приема само рубли като плащане за доставките на природен газ за "неприятелски" държави, сред които е и Европейският съюз.

Кремъл: Няма никакъв пробив в преговорите с Украйна

Очаква се утре руското правителство, централната му банка и енергийният гигант "Газпром" да представят на Путин система, която ще позволи плащането на газа да се извършва в рубли.
Запитан за възможността за прехвърляне към рубли на плащанията за друг руски износ, Песков заяви, че това е "идея, която със сигурност трябва да бъде проучена".

"Това е област, в която нашето правителство също работи", добави Песков.

Западните страни наложиха на Москва строги санкции, откакто тя вкара войски в Украйна, като наред с другите мерки САЩ забраниха вноса на руски петрол и газ.

Въпреки това Европейският съюз, който през 2021 г. получаваше около 40% от доставките си на газ от Русия, запази доставките от Москва.
БГНЕС