/ БГНЕС
Германия ще продължи да плаща за руския газ в евро или долари, заяви говорител на правителството и добави, че руският президент Владимир Путин е казал на германския канцлер, че нищо няма да се промени и за европейските партньори, въпреки плана му за плащане в рубли, предаде Ройтерс.

Русия по-рано заяви, че заради западните финансови санкции заради започнатата от нея война в Украйна, тя планира да изисква плащане за износа на своите енергийни източници - особено за газа, от който зависи Германия - в рубли, а не в обичайните евро или долари.

Русия: Изискването за разплащания за газа в рубли не е нарушение на договорите (ОБЗОР)

В телефонен разговор между лидерите, обаче, Путин е казал на канцлера Олаф Шолц, че нищо няма да се промени за европейските партньори и плащанията ще се извършват в евро и ще се превеждат на банката на Газпром, която ще обръща парите в рубли, каза говорителят на германския кабинет.

"Шолц не се съгласи с тази процедура по време на разговора, но поиска писмена информация, за да разбере по-добре процедурата", каза говорителят.

Той добави, че споразумението на Групата на седемте, в което се посочва, че енергийните доставки от Русия ще се заплащат само в евро или долари, остава в сила.

Какво ще се случи, ако Русия спре газа за Европа?

Германия задейства извънреден план за управление на доставките на газ, който може да доведе до намаляване на мощността на най-голямата европейска икономика, ако противопоставянето относно искането на Русия да плаща за горивото в рубли прекъсва доставките.

По-рано Кремъл заяви, че Путин и Шолц са се договорили, че експерти от техните страни ще обсъдят как плащанията за износа на руски газ могат да се извършват в рубли, съобщи ТАСС.

ЕС отказва да плаща за руския газ в рубли

Путин също така изложи пред италианския премиер Марио Драги система за заплащане на руския газ в рубли по време на телефонен разговор между двамата лидери, съобщиха от офиса на Драги.

БТА