Във вторник от Министерството на енергетиката обявиха, че „Газпром” е информирал държавната ни газова компания „Булгаргаз” за спирането на доставките на природен газ, считано от 27 април.

„Газпром експорт“ уведоми „Булгаргаз“ (...) за спиране на доставките на газ от 27 април до извършване на плащането в съответствие с процедурата, установена с указа“, се казва в официалното съобщение на руския енергиен гигант. От компанията припомниха също, че България и Полша са транзитни държави, така че „в случай на неразрешено изтегляне на руски газ от транзитни обеми към трети страни, транзитните доставки ще бъдат намалени с този обем“.

България е изпълнила изцяло задълженията към "Газпром"

Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи, се казва в съобщение, разпространено по-рано от енергийното ни министерство. „След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна“, се казва още в разпространения текст.

Допълнено бе, че Министерството на енергетиката, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с възникналата ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България, отбелязваха още от министерството.

Всички доставки на природен газ към консуматорите в страната са гарантирани минимум за един месец напред, каза пред журналисти днес на извънреден брифинг министърът на енергетиката Александър Николов. През това време ще се търсят възможности за доставки, трасета и количества от други държави и партньори, допълни министърът. 

„Това очевидно е икономическо оръжие във войната, а не са търговски отношения. Докато съм министър, България няма да води преговори под натиск, България не се продава и не се поддава на който и да е търговски контрагент“, подчерта още Николов.

Доставките на природен газ не са прекъсвани

По думите му още няма физическо намаляване на газа от Русия. „Проверява се дали има реално спиране на доставките на руски газ за България. Ще дадем повече информация след заседанието на Министерския съвет. Ако има намаляване на количествата, ще ви информираме“, посочи още министър Николов. 

На този етап доставките на руски газ за България не са прекъсвани, потвърди пред „Ройтерс” и Владимир Малинов, изпълнителен директор на българския оператор на газовата мрежа „Булгартрансгаз”.

Грубо нарушение на договора и шантаж" 

„Спирането на газа от „Газпром“ е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. Ние няма да се поддадем на подобен рекет“, категоричен бе министър-председателят Кирил Петков в началото на правителственото заседание. Той увери, че страната ни е подготвена за подобен сценарий и няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин. Съгласно думите на премиера, „Министерство на енергетиката има ясен план за действие, включително и алтернативни източници“.

Санкциите водят до последици 

Междувременно от партия „Възраждане“ разпространиха официална позиция до медиите, в която подчертаха, че още през февруари са предупредили, че „въвличането на страната ни в блока от санкции срещу Русия ще доведе рано или късно до икономически последици за България“.

В текста се посочва още, че България е понесла най-сериозния икономически удар от началото на войната между Русия и Украйна, свързан със спирането на доставките на газ от Русия.

„Въпросът, който ние от „Възраждане“ зададохме на 24 февруари, на който все още няма отговор, е: Кой ще плати последиците и щетите, нанесени на българската икономика и българските предприемачи, и кой ще понесе отговорността  за безумното, некомпетентно и антибългарско управление?“, се посочва в позицията.

Задава ли се енергийна криза за България?

След новината за спирането на руския газ експерти предупредиха, че в газохранилището в Чирен са останали 17% запаси на природен газ. Според Еленко Божков е трябвало да се използват всички възможности за предварително запълване на хранилището. По думите му има две групи хора, които ще изпитат затруднение в ситуацията - битовите и промишлените прозводители.

Според председателя на УС на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев „спирането на доставките от „Газпром” в най-добрия случай означава много по-високи цени, което е пагубно за химията, металургията и стъклопроизводството“.

По думите на бившия директор на Българския енергиен холдинг Илиян Василев страната ни има достатъчно запаси на синьо гориво.