/ БГНЕС
Няма да се намалява подаването на газ към потребителите, увери властта
Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин, това заяви премиерът Кирил Петков в началото на правителственото заседание. 

Късно снощи (26 април) в "Булгаргаз" ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от "Газпром Експорт" ще бъдат спрени - считано от днес (27 април), съобщи Министерството на енергетиката. Министър Александър Николов увери по-рано на извънреден брифинг, че доставките на природен газ към потребителите в България са гарантирани минимум за един месец напред. 

Енергийният министър: Към момента всички доставки на газ са гарантирани (ВИДЕО)

"Както вече всички знаем, "Газпром" е заявило своето намерение за спиране на доставките на газ. Българското правителство е подготвено за този сценарий и няма да има намаляване на газ към консуматорите по никакъв начин. Министерство на енергетиката има ясен план за действие, включително и алтернативни източници", посочи министър-председателят. 

"Спирането на газа от "Газпром" е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. Ние няма да се поддадем на подобен рекет", допълни той. 



„Газпром”: Доставките на газ за България и Полша са напълно спрени

По думите му, България преглежда всички договори с "Газпром", включително и договора за транзит през страната ни, "защото едностранно действие на изнудване е недопустимо".

"След милиардите, похарчени за Турски поток, виждаме политиката на ГЕРБ докъде ни доведе. Да, имаме джип на "Аркад" в гаража на госпожа Арнаудова, да, нямаме 3 млрд. в хазната, защото са похарчени за Турски поток и не, нямаме диверсификация на база на всичко това", допълни премиерът Кирил Петков пред министрите преди заседанието на Министерски съвет. 

"Много се радвам, че последните четири месеца българското правителство фокусира толкова много върху гръцката връзка и тази сутрин се чух с Кириакос Мицотакис и той потвърди, че всичко върви по план. Юни месец физическото изпълнение на тази връзка ще бъде готово. Едновременно с това той също потвърди общи действия за диверсификация през втечнен газ. Говорих и с Урсула фон дер Лайен, която каза, че едностранно нарушаване на договора между "Газпром" и България не е проблем само на България. Това е проблем на целия Европейски съюз и ответните действия ще бъдат общи. Така че искам да уверя всички български граждани да бъдат спокойни, ясният план е на лице, европейският отговор също", посочи още министър-председателят.