/ iStock/Getty Images
Всички доставки на природен газ към консуматорите в страната са гарантирани минимум за един месец напред, каза пред журналисти на извънреден брифинг министърът на енергетиката Александър Николов, след като Русия вчера обяви спиране на синьото гориво към България. През това време ще се търсят възможности за общи доставки, трасета и количества от други държави и партньори, добави министърът. 

"България е лоялен партньор на Русия по договора за доставки на природен газ и плаща редовно. Очевидно спирането на газа е неизпълнение на договора за доставки от руската страна. България спазва обща позиция на ЕС за начина на плащане", каза той.

България е в еднаква ситуация с Полша и Литва, на които също са спрени доставките на природен газ. "Това очевидно е икономическо оръжие във войната, а не са търговски отношения. Докато съм министър, България няма да води преговори под натиск, България не се продава и не се поддава на който и да е търговски контрагент", подчерта още Николов.

По думите му още няма физическо намаляване на газа от Русия. "Така нареченият газов ден започва в 09:00 ч. днес и ще видим дали подаването е спряно. Следва да се потвърди физически, че газът е спрян. Очаква се това да стане скоро", посочи още министър Николов. 

Проблемът с новия начин на плащане, искан от Русия, е в механизма и в невъзможността за контрол от българска страна, каза Николов.

В началото на изявлението си той даде и малко хронология как се е стигнало дотук: „В началото на април е получено писмо от „Газпром Експорт” по повод начина на плащане за руски газ. Дружествата под шапката на Българския енергиен холдинг са предприели всички необходими мерки, за да подсигурят количества, включително спиране на добива от „Чирен”, съответно подсигуряване на по-дълъг период занапред за консумация при създалата се ситуация, както и алтернативни доставки. Вследствие на полученото писмо е поискано правно становище по съществуващия договор и съответните свързани рискове при потенциално приемане на исканото от „Газпром Експорт”. В писмото от страна на "Булгаргаз" към „Газпром Експорт” са поискани допълнителни разяснения, които да минимизират съответните рискове от попадане в неизпълнение от страна на "Булгаргаз". Следва второ писмо от „Газпром Експорт”. Разяснения по зададените въпроси от наша страна няма", посочи Николов. 

"Поискали сме правно становище по съществуващия договор и отговор на това правно становище ясно аргументира рискове и потенциално изпадане в неизпълнение и нарушаване на санкциите на ЕС към Русия. Министерство на енергетиката информира и главна дирекция "Енергетика" в ЕС. Предложената от руската страна двуетапна процедура за плащане крие значителни рискове. На практика бихме загубили контрол върху парите си след извършване на плащане в щатски долари, както е по договор, и би било изложено на риск от нарушаване на задълженията в резултат от неизпълнение от страна на руската банка , която би била отговорна за конвертирането на съответните суми в рубли. Няма и асолютно никаква яснота на съответния обменен курс, който би бил ползван. Българската страна би била изложена на риск да извършва плащания, без да получи каквито и да е било доставки на газ от руска страна. На 26 април е получено трето писмо, заявяващо спиране на доставките на природен газ към България. Това следва да се потвърди чисто физически като факт", допълни още енергийният министър.