Превозвачи излязоха на национален протест. Стигна се до блокада на ключови пътни артерии в страната. От бранша заявиха, че правителството не иска да преговаря. Хората поискаха да получат отговори на основните си искания - да отпадне биодобавката от горивата, 50-процентово намаление на акциза на горивата и мораториум върху вдигането на цената на пътните такси и обхвата им. От бранша настояха и за оставките на вицепремиера Асен Василев и министрите Николай Събев и Гроздан Караджов. 

Ефективните протестни действия нямат политически мотив, те са с икономическа и социална насоченост и в подкрепа на всички български граждани, заявиха превозвачите. 

„Цената на транспорта за пътници и стоки зависи от действията на държавата. Това, което наблюдаваме е бездействие, безхаберие и явна активна провокация към транспортния бизнес. Липсата на адекватна транспортна политика доведе до увеличаване на цените за крайните потребители, фалит на транспортни компании и загуба на работни места“, допълниха в своята позиция.

Националният протест на транспортния бранш в снимки (ГАЛЕРИЯ)
 
 
Минути след 08:00 ч. на „Цариградско шосе” в София  се подреди колона от камиони и автобуси и към 11:00 ч. блокираха движението в района на „Врана”.

Очакваше се се близо 150 камиона и 50 автобуса да се разположат в центъра, около Министерски съвет, и да блокират от бул. „Мария Луиза” до бул. „Г.С.Раковски”. Това, обаче, не се случи, не бяха допуснати от органите на реда. 

От СДВР обясниха за NOVA, че не са допуснали тежката техника и автобусите, защото спазват съгласувателното писмо с кмета на София Йорданка Фандъкова, както и разпореденото там. Затова превозвачите решиха да блокират за кратко изцяло движението в посока София при светофара на "Врана". Впоследствие освободиха едната лента за преманиване на автомобилите. 

„Напрежението продължава да расте. Г-н Събев и г-н Караджов наливат масло в огъня. След вчерашните им изказвания се организираха протести в много градове, където такива не бяха обявени. Вълната е тръгнала, протестът ще е мащабен днес”, заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Според нея с намаляването на акциза на горивата и премахването на биодобавката, горивата ще поевтинеят с между 40 и 50 стотинки. 

Относно тол системата Милтенова каза, че промени в средата на годината, ще доведат много фирми до фалити.

„Ние виждаме поредната провокация от страна на правителството. Дори в момента има спрян автомобил на Автомобилна администрация, който да проверява товарните автомобили. Ние сме дошли на мирен протест. Държавата показва как може да репресира, как може да налага репресия към обединения транспортен бранш”, заяви Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи.


 

Превозвачите: Протестираме, за да може правителството да изпълни собственото си коалиционно споразумение

Стотици тежкотоварни автомобили затрудниха движението на част от входно-изходните пътни артерии на Пловдив.

"Настояваме правителството да изпълни трите ни искания, които да действат за период от шест месеца: да отпадне биодобавката от горивата, 50-процентово намаление на акциза на горивата и мораториум върху вдигането на цената на пътните такси и обхвата им", каза за БТА Илия Костурски, собственик на транспортна фирма.

"Исканията ни имат социална насоченост, защото непрекъснатото увеличаване на цените на продуктите и на горивата влияят пряко върху всички като потребители", каза Костурски.

По думите му, ако се приложат исканията им, цената на горивата може да падне между 40 и 45 стотинки. Няма да се намалят цените, но ще спрат да се повишават, коментира Костурски.

Транспортният бранш продължава да настоява за оставките на вицепремиерите Асен Василев и Гроздан Караджов, както и на транспортния министър Николай Събев. "Бездействието и безхаберието им са причината да ги искаме", каза Костурски и подчерта, че протестиращите нямат никакви политически искания и амбиции, не искат да пада правителството, "а да си свърши работата".

Десетки превозвачи от Сливен и Ямбол излязоха на протестно шествие и по магистрала "Тракия" в посока Бургас. За кратко се образува километрична опашка от тирове. Движението по магистрала за изестно време беше затруднено. 
 

В Бургас протестът започна с шествие. С очакване диалогът с властта да се поднови и управляващите да направят компромиси.

"Ако няма чуваемост, на 18 май ще преминем към затваряне на търговски вериги, пътища и граници", коментира Васил Михалев, заместник-председател на Националното сдружение на товарните превози.

„Всеки има автомобил, автомобилът не е лукс. С премахването на акциза и биодобавката ще облекчим транспорта и така ще задържим инфлацията в държавата. Математиката е много проста”, заяви Светослав Димитров, собственик на транспортна фирма.

„Да кажат: „Ние нямаме пари”, и да е ясно на обществото от тук нататък кой ще носи отговорност за прекъснатите връзки. Аз ще искам от министъра на транспорта да каже защо субсидира жп превоза и защо БДЖ се привилегировани пред тези, които ползват автобусни превози?”, попита Румен Христов, собственик на превозваческа фирма „Автобусни превози”. 

Протестиращи затрудниха движението и по магистрала „Марица”, в района на граничен пункт „Капитан Андреево”. Периодично хората блокираха платното в посока Хасково и така забавят трафика.

Ефективен протест на обединените превозвачи се проведе днес и край Благоевград.

Шествието на тирове и автобуси тръгна със скорост от 88-и километър на АМ "Струма", водено от патрулка, след края й при 97 км протестиращите въртяха с надути клаксони двете кръгови - под автомагистралата и това на Е-79.

„Правихме опит за диалог с правителството, но то ни посочи врата“, каза пред репортерите Марио Богданов, собственик на автобусна фирма за превоз на пътници по градски линии.
Той добави, че на тази среща премиерът правил монолог със самия себе си, вместо да ги чуе.

„Проблемите не са само наши, те са общи, касаят всички вас, но не знам до къде ще стигне това нещо“, каза още Богданов. Според него срещата означавала едно нещо, че този бранш не я интересува и трябва да умре.

На разбиране от държавата пък се надява Десислава Демандиева-собственик на транспортна фирма от Благоевград.

Шествието бе с два транспаранта: "Продължаваме промяната, вратата е там" и "Киро, държавата не ти е бащиния". 

Превозвачи от Стара Загора също протестирахa с искане за намаляване на акциза на горивата с 50%, временно отпадане на добавката за екологично чисто гориво и отлагане на планираното разширяване на тол системата.

Близо 30 автобуса преминаха с автошествие през част от града. Те ще протестират всеки ден до 18 май, когато ще спрат автобусните превози.

Превозвачи разпространиха запис, за който се твърди, че е от срещата им с Петков

Стачните действия са подкрепени от Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ), Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, Българско обединение на шофьорите, Европейски транспортен клъстер, Камара на автомобилните превозвачи в България, Конфедерация на автобусните превозвачи, Национално сдружение на Българските превозвачи и Съюз на международните превозвачи.

От транспортния бранш настояват за премахване на биокомпонента в горивата за шестмесечен период; намаляване на акциза на горивата с 50% за период от шест месеца; мораториум върху разширяването на обхвата и размера на тол таксата, планирано от правителството за юли 2022 г.; осигуряване на необходимите средства за гарантиране на транспортната услуга на българските граждани - субсидии за нерентабилните линии и компенсации за преференциалните пътувания на ученици, пенсионери и другите правоимащи групи в реален размер, защото в момента превозвачите субсидират транспорта, а не държавата субсидира превозвачите; оставки на Николай Събев, Гроздан Караджов и Асен Василев "заради липсата на конструктивен диалог, липсата на експертиза и каквито и да било антикризисни мерки за подкрепа на сектора и българските граждани".

Превозвачите допълват, че винаги са били последователни в исканията си и са готови за диалог с всяко правителство.