/ БГНЕС
Правителството днес ще вземе решение за изпращане на уведомление до ЕК за нотифициране от България за освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ, така че да се осигури възможност цените на тези два много важни компонента на българската икономика да бъдат понижени. Това заяви премиерът Кирил Петков в началото на редовното правителствено заседание. Решението на кабинета ще запази конкурентоспособността и рентабилността на енергоемките сектори, както и ще се овладеят постоянно повишаващите се цени на електроенергията и горивата.

"Ще издам заповед за пълна проверка по всички аспекти на „Турски/Балкански поток“, обяви още Петков. Той подчерта, че "нашите партньори виждат корупцията като основен инструмент за влиянието на Путин в нашия регион и в Европа като цяло".  

Петков в САЩ: Договорени са доставки на втечнен газ на цени, по-ниски от текущите на „Газпром“

"Днес ще обсъдим част от резултатите, които постигнахме по време на нашето посещение в САЩ. На него договорихме два кораба с втечнен газ да пристигнат за юни месец на цени, които са значително по-добри от цените на европейските пазари и по-добри от цените на „Газпром“ в този момент. Министерството на енергетиката ще продължи с допълнителните преговори за дългосрочните доставки на газ, но това за първи път дава възможност на България да има истинска диверсификация. За нас това беше една огромна победа", заяви Петков. 

По думите му има и доста голям напредък за намиране на заместващи самолети F-16 като алтернатива на забавените самолети, които сме поръчали.

Петков договори два кораба втечнен природен газ от САЩ за юни

В сряда министър-председателят проведе среща с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. В рамките на разговора им в Белия дом двамата обсъдиха стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни.