/ БТА
Президентът Румен Радев коментира пред медиите обявеното вчера поскъпване на газа за май с близо 14%. Според него ценовата политика, която води "Булгаргаз", е неразбираема. 

"Тя е извън икономическата и управленската логика. Да обявяваме прогнозни цени за юни и за юли, а чак в средата на май да става ясно каква е цената за месец май. Бизнесът и потребителите искат да има предвидимост. Надявам се тази предвидимост да бъде осигурена в бъдеще, а по-ниските цени да бъдат дългосрочна поликита", уточни Радев. 

"Важни са устойчивите решения, изключително важно е и да има предвидимост в тази криза", допълни той. 

Петков в САЩ: Договорени са доставки на втечнен газ на цени, по-ниски от текущите на „Газпром“

КЕВР увеличи цената на газа за май

Най-важно е правителството да уведомява българските граждани и българския бизнес, за да има коректна политика, да има предвидимост и хората да калкулират своите разходи”, така Радев коментира дали премиерът Кирил Петков го е уведомил за договорената доставка на втечнен газ от Америка, след визитата си в САЩ.

Относно редицата протести, обявени за 18 май, държавният глава заяви, че кризите - икономическа и социална, в които се намираме, са тежки, а дефицитът на доверие се е задълбочил.

Няколко големи протеста на 18 май, готвят се блокади


"Най-важното е да не се допуска криза на доверие. Защото никое правителство не може да вади страната от тежки кризи при дефицит на доверие. А тези протести означават, че този дефицит се задълбочава и единственото устойчиво решение е диалогът. Открит и конструктивен диалог, в който да се чуят и уважават мненията на всички страни”, каза категорично президентът Радев. 

Той не даде конкретен отговор дали според него предстоят предсрочни избори, но изтъкна, че “единствено от политиката на правителството зависи тежките икономическа и социална кризи да не ескалират в политическа”.



Президентът Румен Радев даде старт на състезание по лека атлетика за деца и младежи на Националния стадион "Васил Левски".

След надпреварата той награди най-добре представителите се деца от турнира в категориите за момчета, момичета, юноши и девойки. Надпреварата е част от инициативата "Спортувай с президента".

В рамките на турнира се състоя и "Президентски тест" в различни лекоатлетически дисциплини, в който деца между 6 и 15-годишна възраст имаха възможност да премерят сили и да демонстрират своите физически способности.

Състезанията бяха проследени от президента Радев, а малките участници си направиха снимки за спомен с него.