"Енергийната сигурност зависи от нашите диверсифицирани доставки на природен газ. Ние успяхме да договорим много добри цени, много под европейско-пазарните от САЩ. Добрата новина днес е, че това, което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече не е факт. Ще можем да получим цялото количество от азерски газ, преди връзката да бъде финализирана, още от първи юли". Това заяви премиерът Кирил Петков по време на парламентарен блиц-контрол.

По думите му това показва, че, когато има истински устрем и желание за диверсификация, нашите партньори са готови да подадат ръка. 

"Потвърждавам думите си - цената на договорения газ е по-ниска от тази, която купувахме от "Газпром" и сегашната им цена и ще бъде директно доставен от американска компания, без посредник", обясни Петков.

Народното събрание ще провежда блиц контрол и редовен парламентарен контрол. Премиерът Кирил Петков и неговите заместници отговарят на актуални въпроси на депутати. В рамките на редовния контрол ще участват министър-председателят, вицепремиерите Асен Василев, Борислав Сандов, Гроздан Караджов, Калина Константинова и още 10 министри.

Петков ще информира парламента за мерките на правителството по отношение на инфлацията и рязкото повишаване на цените на основни стоки, храни и услуги.

Очаквайте подробности.