/ община Ямбол
С празнично военно шествие и духова музика Ямбол отбеляза 136-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Официалната церемония на площада пред общината започна с почетен строй на военнослужещи и ритуал по издигане на националния флаг. Благодарствен молебен отслужи архимандрит Димитрий - архиерейски наместник на Ямболска духовна околия.

Кметът Валентин Ревански подчерта приноса на Ямбол към подготовката и осъществяването на Съединението, както и неговата защита по време на Сръбско-българската война. "Сега повече от всякога имаме нужда да бъдем единни и да се вслушаме в мъдростта на вековете. Нека се стремим повече към нещата, които ни обединяват, а не да се делим, чрез думи или дела", каза още в словото си кметът.

Денят на Съединението в Стара Загора (СНИМКИ)

Шествието с представителни части от Ямболския гарнизон, под съпровода на духовия оркестър при Народно читалище "Съгласие-1862" премина по централните улици. В процесията участваха също възстановчици от Регионалното дружество "Традиция", представителите на местната власт, областният управител Георги Чалъков, народните представители Кристиан Вигенин, Петър Чобанов, Димитър Иванов и граждани.

Честването на Деня на Съединението приключи с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите за националното освобождение.

Пред Регионалната библиотека "Георги Раковски" беше открита документална изложба за видни местни дейци на Съединението. Сред тях са Димитър Куртев, който е сред най-активните помощници на Захарий Стоянов, генерал-майор Стефан Любомски - командир на Осма Ямболска дружина, опълченецът Христо Векилов и други.
БТА