/ iStock/Getty Images
С военен ритуал и камбанен звън Велико Търново чества Съединението на България. Почетният караул в чест на 136 години от историческото събитие беше приет от началника на НВУ "Васил Левски" бригаден генерал Иван Маламов. Беше издигнато националното знаме. Ученици представиха литературната композиция "Съединението прави силата".

Граждани и представители на институции поднесоха цветя пред паметника " Майка България". Точно в 12:00 ч. камбаните на Царевец и на всички църкви огласиха града в чест на Съединението.

В словото си заместник-кметът проф. Георги Камарашев припомни историческите събития, свързани с обявяването на историческия акт. Това е най-българският ден, защото в този ден българите са направили чудо, въпреки великите сили, и сами са извоювали Съединението, подчерта той.

"Още по-горди трябва се чувстваме ние - жителите на историческата и духовна столица на България, защото именно тук - в Търново, с първия комитет "Единство" са положени основите на борбата за национално обединение и на Съединението!", написа в профила си във Фейсбук кметът Даниел Панов. "Съединението е също и урок, който днес все така силно стои пред всички нас! Урок за силата на единството, от което имаме нужда и днес", допълва Панов.

Членовете на комитета "Сава Муткуров" се поклониха пред паметника на генерала в парк "Марно поле". Великотърновецът ген. Сава Муткуров е един от хората, който убеждава в каузата на Съединението княз Батенберг и получава съгласието му, припомни Венелин Иванов от едноименния комитет.

Тази вечер от 20.45 ч. ще бъде излъчена прожекцията на Аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина", която ще може да се наблюдава от площад "Цар Асен ".
БТА