"Режим на уличното осветление е въведен в Община Болярово", съобщи кметът Христо Христов.

"Причината е шоковото поскъпване на електроенергията. В сравнение със септември и октомври, когато сметките бяха около 22 000 лв., последната фактура е за 50 000 лв.", коментира кметът Христо Христов.

Въвеждат режим на тока за уличното осветление и в Община Кнежа

Разчетите показват, че при сегашните цени на електроенергията на общината са необходими годишно само за улично осветление 600 хиляди лева, при положение, че местните приходи в общинския бюджет са не повече от 1 милион и шестстотин хиляди лева.

Така, с цел икономии, от този понеделник е подготвен график за промяна на режима на осветлението в тъмната част на денонощието. Уличните лампи ще светят от 18:00 до 23:00 часа, в по-големите населени места - до 24:00 часа.

Сутрин в делничните дни осветлението ще работи от 6:00 до 7:00 часа и в селата, в които има пътуващи ученици с цел безопасното им придвижване до автобусната спирка.

Паралелно с това общинската администрация започна подготовката на цялостен работен проект за монтиране на енергоспестяващи тела във всички 20 населени места. На кметовете и кметските наместници са представени работните карти, които трябва да се попълнят.

Надеждите са завършеният технически проект да бъде финансиран от плана за възстановяване на Европа. "Надявам се средствата да бъдат отпуснати във възможно най-кратки срокове", каза още кметът Христо Христов.
БТА