Наложеният мораториум за цените на тока, парното и водата за битовите потребители може да доведе до редица проблеми след себе си. Това каза пред NOVA икономистът Стоян Панечев.

„Може да се създаде проблем с достъпа до електричество. Когато цената при производителите расте, а в края на веригата не се покачва, страдат тези по средата - електроразпределителните дружества, като започват да не могат да изпълняват функциите си”, обясни той.

Според него, не е изключено и ново покачване в цените на електроенергията след отмяна на мораториума от месец април.

„Повишението на електроенергията е световен процес, зависещ от редица фактори. До голяма степен България не може да му влияе. Очакванията са след завишените цени през първото тримесечие, натискът върху потребителите да се намали през лятото. Това зависи и от поведението на централните банки, има заявки за поведение в посока на намаляване. Зависи и от достъпа до енергия в Европа, защото на места има редица проблеми”, коментира още икономистът.

Стоян Панчев прогнозира, че инфлацията ще се окаже по-сериозният проблем през 2022 година от пандемията.
 

На този фон собственици на заведения в Казанлък за пореден път са изправени пред казуса как да продължат да работят.

„С тези сметки сме на ръба. Тъкмо си върнахме клиентите и пак искат да ни затварят. Излъгаха ни и с помощите. Преведоха пари, колкото да си платя тока за един месец. При тези условия ще издържим максимум едн-два месеца”, споделя собственикът на заведение Петър Стоянов.

От масови фалити са заплашени не само ресторантьорите, но и повечето предприятия.

От понеделник 8000 души остават без работа, тъй като заводът „Арсенал” затваря врати. Причината - повишените цени на електроенергията и натрупани сметки за над 10 млн. лв.