/ Дарик - Враца
Медицинските специалисти във Враца отново излязоха на протест. Да подкрепят колегите си в града пристигнаха медицински сестри от Пазарджик, Козлодуй, Криводол, Бяла Слатина и Видин. Своята подкрепа за протестиращите изказа днес във Враца и омбудсманът на Република България Мая Манолова.

Медицинските сестри от врачанската болница вдигнаха скандал на директора

“Аз съм за четвърти път в този двор, пред болницата във Враца, и ще дойда още 44 пъти, докато министерството на здравеопазването и ръководството на болницата не си изпълнят поетите ангажименти! Смятам, че е истинско безобразие да се обещава и след това обещанията да не се изпълняват. Особено когато става дума за болница. Особено когато става дума за човешки животи и за хора, които спасяват човешки животи", каза Манолова.

Протести има, заплатите - под въпрос

Тя поясни, че при последното й посещение през декември е бил поет ангажимент от ръководството на болницата, че ремонтът на родилното отделение ще бъде обявена обществена поръчка, ще бъде започнат и завършен за два-три месеца. “Имам информация от хора от болницата, че нищо от това не е предприето”, каза Манолова.

Двама лекари с разкрития за работата във врачанската болница

Същото било и положението с другите обещания на министерството на здравеопазването - пари за инвазивна кардиология, пари за ремонт на отделението по хемодиализа и нови апарати за там. “Нищо от това не се случва и смятам, че министерството и ръководството на болницата дължат отговори на тези въпроси”, каза Манолова.

Евгени Любенов при протестиращите.
Евгени Любенов при протестиращите.

При стотиците протестиращи, изпълнили двора на многопрофилната болница във Враца, слезе и изпълнителният директор Евгени Любенов. Той бе категоричен, че на този етап единственото увеличение, което може да предложи болница е по около 60 лева над минималната заплата.

Бивш зам.-министър и двама изпълнителни директори на врачанската болница дадени на съд

'Причината са огромните задължения на здравното заведение. Месечно болницата превежда на кредитори над 360 000 лева", обясни Любенов. От своя страна медицинските специалисти в болницата заявиха, че няма да подпишат договори за толкова малки заплати, а ще продължат да протестират.

Следващият им протест е още днес в 15:00 ч. пред сградата на Община Враца.