/ Дарик - Враца
Около 50 медицински специалисти от Враца се включиха в Националния протест на работещите в тази сфера.

Медицинските сестри отново на протест, не вярват на обещанията на здравния министър

В момента те се намират пред сградата на Община Враца, макар, че исканията им за достойно заплащане на труда са отправени към Министерството на здравеопазването. Очаква се към групата да се присъединят и лекари, и студенти от филиала на Медицинския университет в града.

Протестът
Дарик - Враца

Болшинството от протестиращите са от многопрофилната болница „Христо Ботев“. Медицинските сестри споделиха своето съмнение, че ще успеят да получат заплатите си за февруари.

По думите им, в аптеката на болницата няма почти никакви медикаменти и парите, които ще влязат в здравното заведение най-вероятно ще отидат за лекарства, а не за заплати. „Необходими са спешни мерки, за да не изпадне болницата в несъстоятелност“, смятат още медицинските сестри.
 

Йорданка Тодорова
Йорданка Тодорова

„Този проблем не е от сега. От години уведомяваме управляващите, че специалистите по здравни грижи са недооценени и че трябва да се направи нещо, за да ги задържим в България. А също да мотивираме младите хора да работят тази професия. Работим при лоши условия и с недобро заплащане. Ние сме малко и работим на повече от две места, за да си докараме някакъв нормален доход за съществуване.

Медицински специалисти протестират пред здравното министерство (СНИМКИ)

Ситуацията вече е нетърпима! Искаме да се направи политическо съгласие за достоен труд! Да има достойно възнаграждение за нашия труд, да има кариерно развитие и квалификация, и една стратегия до 2030 година с конкретно ангажирани с нея лица, срокове и финансиране.

Мая Манолова на протеста в Кюстендил: Заплащането на труда на медицинските специалисти е унизително

Ние искаме не само пари, ние искаме достойно място в обществото! Все пак ние се грижим за човешкото здраве и сме необходими. Без нас в здравеопазването не може! И е крайно време управляващите и всички институции, които имат отношение към нашия труд да го разберат и да направят това, което се иска от тях!“ – каза Йорданка Тодорова, председател на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във Враца.

Кметът Калин Каменов се срещна с протестиращите медицински сестри и заедно обсъдиха исканията им, свързани с трудовото възнаграждение и състоянието на Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев“ във Враца.

Срещата с протестиращи

„През следващите дни ще имам среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и ще предам вашите искания, които подкрепям“. Кметът посочи, че Община Враца е съдействала и е предоставила всички документи на прокуратурата, във връзка с разследването на тежкото състояние на болницата в града.

Каменов уточни също, че Община Враца е един от акционерите на МБАЛ „Христо Ботев“, макар и с малък процент, и само тя е ангажирана пряко в разрешаването на проблемите в болницата. През последните две години единствено Община Враца е подпомагала финансово болничното заведение.