/ Влади Владимиров
Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протеста на медицинските специалисти по здравни грижи от Кюстендил, които се събраха в двора на кюстендилската болница. Те се включват в националния протест с искане за по-достойни условия на труд и заплащане.

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протеста на специалистите по здравни грижи в Кюстендилската болница
Влади Владимиров

В България на 1 лекар се падат 0,9 медицински сестри, а в модерните държави това съотношение е 1:2. Сестрите, които завършват висшето си образование все по- рядко се връщат по родните си места в общинските или областни болници, заради ниското заплащане и условията на труд, коментира Мая Манолова.

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протеста на специалистите по здравни грижи в Кюстендилската болница
Влади Владимиров
 

“Справедливи са исканията на специалистите по здравни грижи. Бях с представители на протестиращите при министъра на здравеопазването и бе начертан план, започва се с методика за определяне на възнагражденията на медицинските специалисти.

Мая Манолова алармира, че има заплахи към медици за участието им националния протест

Те настояват за минимална стартова заплата и това е абсолютно справедливо. Трудът им е  подценен и заплащането им е унизително. Минимална работна заплата за хора с високо специализиран труд, които се грижат за всички нас е обидно.

Професията им е безценна и трябва да бъде защитена. Ще стоя с тях, докато се осъществят техните искания. Имат искания, за които е нужно време. Трябва да се променят медицинските стандарти и клиничните пътеки, за да се остойности техния труд.

Медицинските сестри отново на протест, не вярват на обещанията на здравния министър

Медицинските сестри сега работят по няколко смени и на няколко места, защото получават мизерни възнаграждения”, коментира омбудсманът Мая Манолова.

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протеста на специалистите по здравни грижи в Кюстендилската болница
Влади Владимиров
  

“Подкрепяме протеста за повишаване на заплатите, за приток на млади хора които да ни наследят, но такива няма. Работя в детско отделение и 80% от сестрите са в пенсионна възраст, а другите сме в предпенсионна възраст. Положението е критично. Мизерни са заплатите. 

Мая Манолова ще подкрепи утре протеста на специалистите по здравни грижи от Кюстендил

Основната заплата е 601 лв., работим на педал, защото детското здравеопазване е специфично....Мисля, че няма да ни изпълнят исканията. Директорът категорично заяви още на първия протест, че няма пари и няма да се увеличат заплатите”, коментираха пред Дарик част от протестиращите медицински сестри от кюстендилската болница.
Дарик- Кюстендил