/ БГНЕС
Здравният министър увери, че увеличение на заплатите ще има, вероятно от 1 април
Медицинските сестри излизат на ежедневни протести
101051
Медицинските сестри излизат на ежедневни протести
  • Медицинските сестри излизат на ежедневни протести
Медицинските сестри излизат на ежедневни протести, докато исканията им за по-високо заплащане и по-добри условия на труд не бъдат изпълнени. Решението им бе взето след среща със здравните власти, която се проведе във вчерашния следобед. Недоволството ще започне в 15.00 ч. пред здравното министерство и ще е безсрочно.
 

Здравният министър Кирил Ананиев увери, че увеличение на заплатите ще има и вероятно то ще стане факт от 1 април. За да бъде постигнато обаче основно възнаграждение в размер на над 900 лева, според министъра ще са нужни 80 млн. лв., които няма откъде да бъдат взети на този етап.
 
Медицинските сестри излизат на ежедневни протести

Медицинските сестри не са сигурни в обещанията на министъра, заради което взеха решение от днес да протестират с палатки пред сградата на министерството. Това стана ясно от думите на Мая Илиева, която е сред организаторите на протеста.

"Нашите искания не са изпълнени, така че от 21 март ние отново излизаме на протест пред Министерството на здравеопазването, както и в цялата страна по места. Всеки ден ще протестираме тук и по места в цялата страна. Имаме само професионални искания, не искаме оставката на министър Кирил Ананиев, напротив - искаме той да работи", обясни Илиева.
 
Протестиращите сестри заговориха за конфликт с националната организация, която ги представлява, както и за натиск, оказван от директори на болници. "Например в "Пирогов" колежката, която беше на първата среща с министъра, в първия й работен ден беше командирована в друго отделение за назидание от проф. Асен Балтов", поясни тя.
 
Увеличават заплатите на специалистите по здравни грижи в „Пирогов“

От своя страна ресорният министър Кирил Ананиев подчерта, че ще увеличи приема, ще направи така, че държавата да покрие изплащането на стипендиите по обща медицина и педиатрия, както и, че ще увеличи заплатите на медицинския персонал. Протестиращите обаче още не могат да видят това увеличение, тъй като то ще стане факт от първи април, посочи още Ананиев и допълни, че не е обещавал конкретни числа по отношение на увеличените заплати.
 
1 март: Медицински сестри в цялата страна излязоха на протест (ОБЗОР)

"Ако направим тази, която е сега в момента, за всеки един професионалист по здравни грижи като основна заплата и я направим 950 лева, без да взимаме останалите допълнителни възнаграждения, които са доход за лицето, тогава ще трябват някъде около 77-78 млн. лева", пресметна министър Ананиев.
 
Предложението на министъра е заедно с протестиращите да се направи методика за разпределение на увеличението, предвидено за заплати.