/ БГНЕС, архив
Медици от Габрово са заплашвани за участието си в националния протест. Това се твърди в изявление на омбудсмана Мая Манолова на официалната страница на институцията, която оглавява, във Фейсбук. Манолова заявява пълната си подкрепа към исканията на медицинските специалисти.
 
Манолова призовава да се спре натискът върху медицинските специалисти

От изявлението на омбудсмана става ясно, че има предприети действия срещу участници в протеста. „Професионалисти по здравни грижи от цялата страна потърсиха помощта ми, за това, че над тях се упражнява психологически тормоз, заради участието им в националния протест за по-добро заплащане и по-добри условия на труд.

Получих съобщения за отправени заплахи и предприети действия срещу организатори и участници в протестите от гр. София, гр. Варна, гр. Бургас, гр. Пазарджик, гр. Монтана, гр. Казанлък, гр. Габрово, гр. Велинград и др.

Предоставени са данни, включително аудиозаписи, за директни заплахи за уволнение, както и за други прояви на натиск. На следващия ден след участие в протеста, медицинска сестра е била командирована от ръководството на една столична университетска болница в друга болнична структура, без да бъдат предупредени преките ѝ началници за това, без да е инструктирана за новото работно място, а друга сестра в същата болница е заплашена с уволнение, неизвестни на какво законово основание.”
 
На 21 март протестната акция ще се проведе от 13:30 часа пред сградата на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, съобщиха организаторите, предоставяйки своите искания, за да се запозная с тях широката общественост.
 
До г-н Бойко Борисов -
Министър-председател на Република България
До г-н Кирил Ананиев - Министър на здравеопазването
До г-жа Мая Манолова - Омбудсман на Република България

ДЕКЛАРАЦИЯ

от медицинските специалисти по здравни грижи при МБАЛ „Д-р Тота Венкова” АД гр. Габрово, заявили участие в протест на 21.03.2019 г. или подкрепили тази Декларация с подписа си.

Протестът ще се състои на 21.03.2019 г. от 13:30 часа пред служебния вход/ колоните на МБАЛ „Д-р Тота Венкова” АД гр. Габрово.

Искания:
1. Без търговски дружества в здравеопазването.
2. Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от
местоработата или собствеността на болницата - 2 (две) минимални работни заплати
за страната.
3. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани
правила (в зависимост от натовареността).
4. Връщане на медицинските стандарти.
5. Нощен труд - /почасово заплащане/, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година.
6. КТД на национално ниво задължителен за всички структури в здравеопазването.
7. Възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика.
8. Промяна в категорията труд.

Уважаеми управляващи,
Това са най-основните ни искания за да запазим професиите на специалистите по
здравни грижи и да останем и да работим в България!
Защото ни омръзна да бъдем недооценени!
Защото искаме нормални заплати и добри условия на труд!
Защото ние сме тези, които се грижат за здравето на хората!
Защото не искаме повече да носим системата на гръб!

СТИГА!

Вие имате ли волята да сложите ред в системата?
Срок - до 01.04.2019 г., след това- ПАК ПРОТЕСТ!

Подписка в подкрепа на Декларацията от медицинските специалисти по здравни грижи. Протест 2, МБАЛ „Д-р Тота Венкова” АД гр. Габрово, 21 март, 13.30 часа, служебен вход/ колоните на болницата.