/ Дарик - Враца
Целият екип на Отделението по образна диагностика към Многопрофилната болница във Враца напуска здравното заведение. Това стана ясно днес по време на протеста на специалистите по здравни грижи.

Медицинските сестри от Монтана: Правят се, че не ни виждат

Причината, която е посочена в заявленията за напускане е забавени заплати, тъй като и към момента медиците не са получили заплатите си за януари. Всъщност обаче причините са много като се започне от липсата на достатъчно кадри и се завърши с лошите условия на труд.

Капката, която преляла чашата на търпението на 12-членния екип на рентгеновото отделение във врачанската болница, е това, че в този вторник се счупил и единственият стационарен рентген.

Протестът във Враца
Дарик - Враца

“През него преминават над 90 % от пациентите. С устна заповед от ръководството ни беше разпоредено да правим всички рентгенови снимки с мобилния рентген, което първо е невъзможно и второ сме подложени на много силно облъчване, защото сме в непосредствена близост до апарата, без защита между нас и него. Въпросът не е само за забавеното поредно заплащане.

Медицинските сестри са готови за палатков лагер пред МЗ

Въпросът е, че просто така не се работи. Ние все пак се занимаваме с медицинска дейност, а не сме продавачи в магазин”, каза за “Дарик” д-р Радина Антова, временно завеждащ Отделението по образна диагностика.

Протестът във Враца.
Дарик - Враца

Над 100 бяха медицинските специалисти във Враца, които днес се включиха в протеста за повишаване на работните заплати в сектора. Те настояват за достойно заплащане, защото е недопустимо медицинските сестри да вземат минимални работни заплати, колкото получават санитарките.