/ Петя Димитрова
Анжела Рангелова е медицинска сестра от 34 години. Тя работи в кардиологично отделение на областната болница в Монтана и е един от специалистите по здравни грижи, които излязоха днес по обяд на протест в центъра на Монтана. „Вече не се издържа, не може минималната заплата да 560 лева, а ние да взимаме по 650“, споделя Анжела.

Медицинските сестри са готови за палатков лагер пред МЗ

Отделението, в което работи Анжела е от най-тежките, повечето случаи са с ниво на спешност. Има 36 легла, за болните се грижат  две сестри на дежурство. Нощният труд е неоценен. За него те  получават 1,80 лева, колкото струва едно кафе, разказва Рангелова.

„Хората от региона са бедни, изнервени и страдат. Натрупана много агресия, която репликира върху нас, споделя тя. Ние се стараем да ги успокояваме, колкото можем, но не сме виновни за това състояние". Според дългогодишната медицинска сестра всички и правителство, и синдикати са абдикирали от проблемите на съсловието.

Целият екип на рентгеновото отделение напуска врачанската болница

„Нищо не се постига с говорене, казва Анжела. Трябват постоянни действия и протести. Вече не се издържа. Повечето от нас  са на преклонна възраст, работят пенсионери, защото младите, които завършват, отиват в чужбина, където заплащането на труда е достойно. Ако медицинските сестри напуснат болниците, цялата система ще бъде в колапс, а хората са бедни, не могат да се лекуват в частни болници и разчитат на държавните“.

Днес медицински сестри, лаборанти и акушери излязоха на протест в цялата страна. В обща декларация те поискаха заплатите на всички специалисти по здравни грижи да бъдат поне две минимални работни заплати. Да има  регламентирани правила за допълнителните възнаграждения, допълнително заплащане за нощен труд и за работа в спешно и интензивно отделение.